Gå til sidens hovedinnhold

Skal du til Sverige på ferie?

I så fall, les dette.

(SIDE2): Den ferske reiseundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at vi hadde i gjennomsnitt 1,6 feriereiser utenlands i løpet av 2007. Nesten 23 prosent av disse reisene gikk til Sverige. Danmark var det nest mest populære reisemålet i 2007 med en andel på 16 prosent, mens Spania kom på en tredjeplass.

Konge på burger
Relativt mange nordmenn er nok ganske blanke på hva Sverige egentlig kan by på, både når det gjelder attraksjoner og historie. Til helgen har de i alle fall sin nasjonaldag, der de feirer sin Gustav Vasa, konge fra 1523 til 1560. Starten på det moderne Sverige.

I dette fredelige landet lever de i gjennomsnitt til de er over 80 år. Det til tross for at de har flere McDonalds restauranter per innbygger enn noen andre land i Europa.

Vår nærmeste nabo er kjent for sin nøytralitet under konflikter og har ikke direkte vært i krig siden vi hadde en kamp med dem i 1814. Det endte med en unionstid som varte frem til 1905.

Vår link til Europa
En av attraksjonene lenker landet til det sentrale Europa er Øresundsforbindelsen som strekker seg nesten 16 kilometer mellom Sverige og Danmark.

På den svenske siden finner du også en av de «kuleste» byene hos våre naboer - Malmö.

Øyer og eventyr
Krysser man landet og litt av Østersjøen ender turen i Visby på Gotland. En liten perle på høyde med Åland. Den eneste byen på Gotland og fra 1995 har Visby stått på UNESCOs verdensarvliste.

Har du eller ungene dine et forhold til Emil, Pippi eller Karlsson på taket. Da er Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby nesten obligatorisk.

Bading og golf i verdensklasse
En salig blanding av båtliv, bading og golf finner du i Fjällbacka.

Skara Sommarland er et familieanlegg som de aller fleste vil elske. For dem som spiller golf er disse linksbanene på sørspissen av Skåne i topp, topp klasse og helt på høyde med anlegg i Skottland.

Lysekil er en veldig harry by med harry ungdom, men strendene er fine og mat du får her er god. I tillegg finner du et akvarium her som imponerer selv de kresne - Havets Hus sier vel det meste.

Kort vei
Liseberg er klassisk underholdning for de aller fleste i familien og ifølge norske dameblader er Göteborg også god på shopping. «Storbyen» er heller ikke så langt unna for dem som bor på Østlandet.

Les også: Sommerens nye fornøyelser

I løpet av sommeren er det veldig mange av oss som skal til Nordby handelssenter ved Svinesund. For dem som vil finne på noe helt annet, kan vi anbefale en fantastisk kajakktur fra svenskegrensen, via Strömstad og ned til Smögen.

I dag er det Norge som er rikingen blant våre skandinaviske venner, men før var det Sverige som hadde sine storhetstider. For mange vil et opphold på en herregård eller historisk slott i Sverige være en annerledes ferie. Slottshopping er faktisk en feriemulighet for rike nordmenn.

Les også: Satser 1 milliard på nordmenn

God tur!

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger