Julen er rett rundt hjørnet og selv om de aller fleste nok planlegger en julefeiring innenfor landets grenser, er det mange som vender snuten mot det store utland for ferie i varmere strøk.

Nettavisen har kontaktet noen av Norges største reiselivsaktører for å høre hvilke destinasjoner som fenger mot slutten av 2021, og vi har undersøkt hvilke koronaregler en må forholde seg til om man skal til et av disse landene.

- Gran Canaria er nordmenns julefavoritt. Noen drar også til Cap Verde eller andre Kanariøyer, men majoriteten av våre gjester kommer til å være på Gran Canaria i julen, sier Ving-sjef i Norge, Maria-Anne Zachrisson til Nettavisen.

Reiser tilbake år etter år

- Sånn har det vært i flere år, det er et favorittreisemål for mange nordmenn. Der er det godt klima og mange reiser tilbake år etter år, sier Zachrisson.

Hun sier det er mange som kontakter dem og lurer på ting angående korona og reise.

- Mange kontakter oss og har spørsmål om hvordan det er med innreise, vaksinepass og smitte. Vi bruker masse tid på det, for det er mange som ringer og spør oss om ting, sier Ving-sjefen.

Les også: Meteorologen om juleværet: - Nå er det bare å stålsette seg

- Suveren nummer én

Terje Berge i Finn Reiser kan røpe at også dem har én soleklar favoritt blant deres kunder denne julen.

- Spania er suveren nummer én, så følger Thailand, Forente Arabiske Emirater, Tyrkia og England, sier Berge til Nettavisen.

Antallet hotellbookinger i utlandet har endret seg voldsomt den siste tiden, kan han informere om.

- Andelen som bestiller til utlandet går bare en vei, og det er nedover, sier han.

Hakk i sydenplata

Når Nettavisen kontakter reisebyrået Apollo, er det det samme som gjelder. Det er Gran Canaria som gjelder denne julen for de som skal reise utenlands.

- Kanariøyene med Gran Canaria i spissen er vinterens mest populære reisemål hvert år. I år er dette i tillegg et reisemål med betraktelig lavere smittetall enn her hjemme, sier kommunikasjonssjef i Apollo, Beatriz Rivera til Nettavisen.

Ifølge Rivera er det, med tanke på korona, ikke større risiko knyttet til det å feire jul under palmene fremfor hjemme i år – snarere tvert om.

Mer om koronareglene på Gran Canaria lenger ned i saken.

Administrerende direktør i Berg Hansen reisebyrå, Per Arne Villadsen sier til Nettavisen at det har vært et labert aktivitetsnivå etter at den nye koronavarianten gjorde seg til kjenne i slutten av november.

- Det er veldig lite planer for reising til julen, i hvert fall utenlands. Vi er nede nesten 40 prosent av det vi lå på i 2019. Av ferie- og fritidsreiser selger vi praktisk talt ingenting, men det er stor nedgang på alle områder, sier Villandsen og fortsetter:

- Det som er av reising som vi ser, er folk som reiser hjem til jul og innenlandsreisende, sier han.

Les også: Sier det er «vanskelig» å vite hvordan vi skal forholde oss til uvaksinerte: – De bidrar ikke til å beskytte andre

Gran Canaria og Spania

Skal du til Gran Canaria i julen er det et par ting du må huske på før du reiser. For det første må du ha fylt ut innreiseskjema før du reiser avgårde fra avreiseflyplassen.

Innreiseskjemaet til Spania finner du her, og man kan velge både å fylle ut for hele familien eller den enkelte. De etterspør da navn, passnummer, flightnummer, ankomstdag og e-postadresse.

For det andre, så må man ha godkjent koronasertifikat. Det kan man først å fremst få ved å vaksinere seg, men også hurtigtest som er maks 48 timer gammel ved ankomst, eller PCR-test som er maks 72 timer gammel ved ankomst gir grønt vaksinepass og godkjent innreise til Spania.

Bevis på immunitet, altså at man har hatt korona en gang de siste 180 dagene, er også godkjent såfremt testresultatet er sendt ut i løpet av de siste 11 dagene før avreise.

Obs obs. Barn over 12 år, som ikke har fått vaksine, må da fremlegge negativ test som nevnt over for å kunne reise til Spania. Altså ingen unntak for barn over 12 år.

Koronasertifikatet ditt finner du på helsenorge.no, og flere reisebyråer anbefaler at man skriver ut dette på papir, for å være på den sikre siden. Kan være lurt å huske å gjøre utskriften på engelsk også. Mange sliter med norsken i andre land.

For det tredje bør du som nevnt over sørge for ha med deg vaksinebevis, for på Kanariøyene kan hoteller, restauranter og kjøpesentre be om at du fremviser grønt pass for å slippe inn.

Kapp Verde

Skal du reise til Kapp Verde i julen? Ja, da bør du følge med nå. Hva gjelder korona og reising til den lille øystaten så råder følgende regler:

 • Innreiseskjema må fylles ut før man ankommer avreiseflyplassen. Skjemaet finner du her.
 • Negativ hurtigest som er 48 timer fersk ved ankomst, eller en PCR-test som er minst 72 timer gammel ved ankomst. Dette må du ha på plass selv om du er fullvaksinert. Husk utskrift på engelsk!
 • Alle over 10 år må bruke munnbind på offentlig plass innendørs på Kapp Verde.

Les også: Britisk studie: Omikronvarianten ikke mildere enn delta

England

 • Alle over fem år må ha fylt ut innreiseskjema som du finner her.
 • Koronapass
 • Negativ PCR som-test som er minst 48 timer fersk ved avreise. Husk å ta med dokumentasjon på dette i tillegg til koronapasset.
 • PCR-test etter ankomst. I Storbritannia må man teste seg med hurtigtest etter ankomst også, og man må være i isolasjon frem til man har fått negativt svar. Kan være dyrt, men det mange som tilbyr dette så søk litt rundt og se hvilke alternativer som finnes.

Jul i Thailand

Har du planlagt en jul i smilets land må du også gjøre noen forberedelses før avreise.

 • Innreiseskjema, eller Thailand Pass om du vil. Du finner skjemaet her. Litt mer plunder og heft ved dette innreiseskjemaet enn de andre vi har nevnt, så sett av god tid for å få dette i orden. (Må fremlegge blant annet koronapass, forsikringsbevis, reisebevis, bilde av pass, bilde av bestilling av koronatest ved ankomst)
 • Alle over seks år må fremlegge PCR-test som er 72 timer gammel ved avreise, med reisebevis på engelsk.
 • PCR-test ved ankomst. Som nevnt tidligere her må man ha bestilt PCR-test i Thailand før man reiser her. Legges så inn i lokal koronapass-app.
 • Seks dager etter ankomst må man ta hurtigtest, som man får utdelt når man tar PCR-test ved ankomst. Den skal man legge inn testresultat i app og si ifra til hotellet man bor på om at er negativ - hvis det er tilfelle.
 • Man kan ikke ha vært i et land som regnes som usikkert i Thailands smittekart i mer en 12 timer de siste 21 dagene før avreise (gjelder for øyeblikket bare seks land sør i Afrika).

Hvis du ikke er fullvaksinert må du ti dager i karantene. Dette gjelder ikke barn mellom seks og 17 år.