«En sauebonde har gjort det igjen. Skutt en hund, attpåtil rett foran eieren, som står tilbake i dyp sorg og sjokk. Er det på tide å ta en grundig evaluering av hele sauenæringa slik den er i Norge idag?» spør Lars Monsen på sin Facebook-side.

Han stiller en rekke spørsmål etter at hunden Tønes ble skutt og drept med to hagleskudd av en sauebonde.

Bonden mener hunden jaget sauene hans og at handlingen hans var helt riktig.

- Jeg kommer til å gjøre det samme igjen. Neste hund som går løs og springer etter sauene på min eiendom skyter jeg, sier gårdbruker Egil Hellestø til Rogalands Avis (RA).

Hundeeier Ole Stangeland er i sjokk over hendelsen.

– Jeg mener at det han gjorde var kaldblodig og lite gjennomtenkt, sier Stangeland.

Monsens 21 spørsmål

«Skal en sauebonde, som utvilsomt ikke er en nøytral part, ha rett til å avlive hunder på stedet? Er det akseptabelt at hunder må holdes i bånd, mens sauene kan gå fritt - hvorfor er det IKKE slik at sauene til en hver tid MÅ PASSES PÅ? Hvorfor er det greit at sauene invaderer private hyttetomter og gjør sitt fornødne over alt? Hvorfor må hundeeieren dekke alle utgifter til å gjerde inn eiendommen sin hvis han ikke ønsker sauer inn på tomta? Hvorfor har hundeieren skylda hvis hunden sliter seg fra oppstallingen i opphisselse over de herreløse sauene som breker bare et steinkast unna?»

Dette er noen av de 21 spørsmålene Monsen stiller på Facebook. Han understreker at han kun vil sette i gang en tankeprosess hos folk, og at det er opp til hver enkelt å komme fram til svarene.

Monsen ber også folk se på hvordan praksisen er i utlandet, og bruker Spania som et eksempel på et land der flokkene gjetes til en hver tid med «imponerende kontroll».

Han avslutter innlegget med: «Kort sagt, er det akseptabelt å ha det på denne måten».

Kan ha brutt våpenloven

Advokat Rein Carlsen sier til TV2 at bonden har handlet i strid med «Lov om hundehold» og at han kan ha brutt våpenloven ved å skadeskyte et dyr.

- Når han først velger å skyte hunden og den bare blir skadet, har han i tillegg plikt til å gjøre det han kan for å redde den. Det at han velger å skyte den i magen, uten å undersøke skaden som er påført etter skadeskyting, er et regelrett hundedrap, sier Carlsen til TV2.

Advokat Trond Sivertsvik mener bonden også kan ha brutt straffelovens paragrafer om nødverge.

Advokatene får støtte av veterinær og leder for dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen. Hun mener bonden utvilsomt har brutt mange paragrafer i dyrevelferdsloven.

– Det å skyte en hund bare fordi den er på et område er jo helt uhørt, sier Martinsen til TV 2.

Mange har reagert på at hunden Tønes ikke ble holdt i bånd, men Sivertsvik mener brudd på båndtvang ikke gir bonden noen rett til å avlive hunden.

Politiet: - Et vitne har meldt seg
Politiadvokat Emilie Netteland i Rogaland politidistrikt sier til Nettavisen at de etterforsker saken på vanlig måte.

- De to involverte har avgitt ulike forklaringer om det som har skjedd, sier Netteland.

Både bonden og hundeeieren har anmeldt saken til politiet, hundeeieren for hundedrapet og bonden fordi han mener hunden jagde og skremte et lam til døde.

Netteland forteller at de også har et vitne som har meldt seg, og som vil bli avhørt så snart som mulig.

- Et vitne har meldt seg som vi skal avhøre. Vi håper vitnet kan bidra med opplysninger, sier politiadvokaten.

- Hva slags straff risikerer mannen som skjøt og drepte hunden?

- Bøter eller en kortere fengselsstraff, sier Netteland.