Gå til sidens hovedinnhold

- Skal fylkestannlegen til Frankrike for å se på Bybanen...?!

Aps Ruth Grung har meldt seg av Bybane-turen. Byrådsleder Monica Mæland forsvarer den.

(Bergensavisen) Allerede før BA avslørte den sveisne Bybane-turen til 35 politikere og toppbyråkrater hadde Aps Ruth Grung meldt seg av.

Hun mener det faglige innholdet turen legger opp til ikke holder mål i det hele tatt.

– Det er ganske utrolig at en så oppegående og presumtivt travel kvinne som Monica Mæland kan sette av tre dager til dette, sier Grung til BA.

Grung sier også at turen innebærer offentlig sløseri av tid og penger.

– Jeg forstår blant annet ikke hvorfor fylkestannlegen skal på tur, uten at det er noe galt med ham. Men jeg har etterlyst formålet med denne turen, og fått til svar at det handler om løsninger opp mot kulturminner. Da er det jo svært merkelig at vi ikke har med oss fylkeskonservatoren eller noen fra byantikvaren, sier Grung til BA.

Av de påmeldte politikerne er åtte fra Høyre, fire fra KrF, fire fra Frp, én fra Venstre og én fra Ap. Den ene fra Ap var Grung, som har meldt seg av.

Les også:Hei, politikere og byråkrater! Slik er bybanen i Nice og Bordeaux!

Dårlig dømmekraft
Harald Schjelderup sier at byrådet og fylkeskommunen utviser en usedvanlig dårlig dømmekraft.

– Var det et relevant program, og var de som reiste politikere og byråkrater som skal involveres i de viktige beslutningene om Bybanen, så ville jeg støttet en slik tur. Men vi har en grunnregel i Bergen kommune om at vi er restriktive på reiser, og at de skal være godt begrunnet, sier Schjelderup.

– Hva tenker du om at de skal bo på hoteller med en overnattingspris på 1700-1800 kroner natten?

– La meg si det slik: Jeg er ikke veldig imponert over programmet i Nice og Bordeaux, og jeg undrer meg over flere over de som står på deltakerlisten. Det at det er oppført byråkrater og politiske rådgivere som er helt perifere i denne saken, det vitner om dårlig dømmekraft.

– Hva i alle dager har et lass politiske rådgivere på perifere områder og kommunaldirektører innenfor skole og helse å gjøre på en slik tur? Studere skoleelevers lesevaner og mulige skader som følge av bråbremsing på bybanen, spør en lattermild Schjelderup.

Han poengterer også at Fylkeskommunen er perifer i saken i seg selv. De har avgitt sin høringsuttalelse. Det er Bergen kommune som skal bestemme hvor Bybanen skal gå til Åsane.

Byrådsleder Monica Mæland sier at det har vært vanskelig å finne tid til det hun foretrekker å kalle en befaring.

– Befaringen skyldes at valgene vi skal ta er svært avgjørende, og at beslutningen er basert på et godt grunnlag. De som sitter i byrådet og i fylket har ikke vært med å gjøre en slik erfaringsinnhenting før. Jeg det er viktig at nåtidens politikere innhenter informasjon fra andre steder.

– Hva med kritikken om at ingen fra antikvarisk side drar, når turen handler om kulturminner?

– Et samlet byråd og alle kommunaldirektørene reiser. Byantikvaren sorterer under kommunaldirektør for byutvikling, så det hensynet er ivaretatt, svarer Mæland.

AP på tur i juni
Hun mener kritikken fra Grung er pussig. I juni dro brukte flere fra bystyret fem dager på en tilsvarende reise, deriblant Geir Dale fra Ap.

– De så seg tjent med å gjøre denne typen informasjonsinnhenting, og det forstår jeg, legger hun til.

– Men hva har folk som kommunaldirektøren for helse med Bybanen å gjøre?

– Min vurdering er at det er disse personene som skal treffe en beslutning. Han sitter i kommunaldirektørstaben og skal være med å innstille i denne saken. Alle disse bør ha det samme faktagrunnlaget, sier Grung.

Hun mener byrådet har vært svært nøkterne i hennes tid som byrådsleder, siden 2003.

– Vi har hatt én tilsvarende reise, og det var for å se på Media City i Manchester. Det var en viktig reise, og befaring, som også er viktig for Bergen.

– Hva med hotellpriser på omlag 17-1800 kroner?

– Der vi vanligvis bor, i Oslo og på Solstrand, er det tilsvarende priser. Vi har forsøkt å reise billigst mulig med en samlet delegasjon. Jeg vil ikke delta svært mye mer i en debatt på dette nivået, men det er heller ikke helt enkelt å få plass på denne tiden av året, sier Mæland.

Hun mener Aps utspill er et uttrykk for desperasjon, og sikter til de rødgrønnes lave oppslutning.

- Kan få samme informasjon på Youtube
– Den informasjonen som politikerne får gjennom programmet på Frankrike-turen kunne de like godt skaffet seg gjennom å lese plantegninger og se filmer på Youtube, sier formann i Bergen Fremskrittspartiets Ungdom, Sara Økland, til BA.

Hun raser mot blå politikere som reiser til Frankrike for å se på bybaneprosjekter.

– De skyter seg selv i foten, sier hun, og legger til:

– De forventer troverdighet, men troverdighet må man faktisk gjøre seg fortjent til, sier hun.

– De som reiser på denne turen er med på å bygge opp under fordommer veldig mange har mot politikere og byråkrater. Jeg har ikke inntrykk av at det er vanlig å reise på denne typen turer, men når det først skjer, så er det flott at det blir avslørt, sier hun om BAs avsløring tidligere i dag.

– Det er ikke akseptabelt å reise på denne turen, slår formannen fast.

Tåler en flaske vin
SVs transportpolitiske talsmann Tom Skauge er optimistisk på vegne av de borgerlige politikerne som skal på tur.

– Det er flott at de er klare til å lære nytt om Bybanen, slik at de velger en linje som går mest mulig i dagen. Om dette koster en flaske vin ekstra, har vi spart én milliard kroner på bybaneutbyggingen, sier han blidt.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken