RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal gyro-behandle Vefsna

I løpet av neste år er det meningen at Vefsna skal behandles med aluminium for å bli kvitt lakseparasitten gyrodactylus salaris.

Denne sommeren går med til planlegging av behandlingen av den tidligere så glimrende lakseelva i Nordland.

Bruken av aluminium er relativt ny for å bli kvitt parasitten. Fordelen er at stoffet tar knekken på parasitten, men ikke fisken. Plantegiften rotenon er normalt blitt brukt for å utrydde gyro`en, men den tar knekken på alt liv i elva.

- Jeg håper planleggingen kan starte for fullt etter et møte vi skal ha i slutten av juni. Da vil det bli klarlagt hva som er mulig å gjøre, og hva som kreves for å starte behandlingen av Vefsna til neste år. Så langt er planen å behandle elva med aluminium som hovedmetode og rotenon som tilleggsmetode, sier Tore Vatne hos Fylkesmannen i Nordland til Helgeland Arbeiderblad.

Den velkjente Lærdalselva er blitt behandlet med aluminium – og med svært gode resultater. Men det er ikke dermed sagt at det automatisk blir samme resultat for Vefsn.

- Kjemien i vannet i Nordland er annerledes, vannet er ikke så surt. Utfordringen blir å beregne hvordan vi kan få en ønsket surhetsgrad slik at aluminiumen tar gyroen. Det blir en gedigen operasjon.

- Vi må ha flere stasjoner nedover elva for å opprettholde surheta i aluminiumen. Da vil det være mer effektivt å bruke rotenon i en del bekker og sideelver hvor virkningen av giftstoffet blir begrenset, sier Vatne videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere