Gå til sidens hovedinnhold

Skal ha blitt brukt kjemisk stoff for å ta seg inn i Kongressen: Ber nasjonalgarden om hjelp

Nancy Pelosi har bedt nasjonalgarden om hjelp. Politisjef melder at demonstrantene brukte kjemisk stoff for å ta seg forbi politiet.

NETTAVISEN/NTB (NEW YORK/OSLO): Speaker Nancy Pelosi i Representantenes hus har bedt nasjonalgarden om bistand for å fjerne demonstrantene fra kongressbygget.

Men forsvarsdepartementet skal ha avvist henvendelsen, melder nyhetsbyrået Reuters. På innsiden av bygget har personer tatt seg inn på kontoret til Nancy Pelosi.

Forsvarsdepartementet skal ha avvist henvendelsen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Trump-video fjernet på sosiale medier: - Oppildner til vold

President Donald Trumps pressesekretær, melder derimot at Nasjonalgarden er på vei.

- På ordre fra president Donald Trump er nasjonalgarden på vei sammen med andre føderale beskyttelsestjenester. Vi gjentar president Trumps oppfordring om ikke å ty til vold g om å forbli fredelig, skriver pressesekretær Kayleigh McEnany.

200 styrker fra nasjonalgarden i Virginia blir sendt til Washington D.C., opplyser guvernøren i Virginia.

Les: - Dette er hvordan valgresultat blir håndtert i en bananrepublikk

Kjemisk middel

Washingtons politisjef sier at demonstrantene tok et kjemisk middel i bruk for å ta seg inn i kongressbygningen onsdag.

- Det var tydelig at folkemengden var innstilt på å forårsake skade ved å spraye kjemiske stoffer på våre politifolk, for å komme seg inn i bygningen, sier Robert J. Contee III.

Flere demonstranter tok seg inn i kongressbygningen da Joe Bidens valgseier var i ferd med å sertifiseres. Situasjonen er flere timer seinere svært dramatisk.

Les også: Brevlekkasje: Snur seg mot presidenten

Våpen og eksplosiver

Trump-tilhengere har tatt seg inn i bygget, flere av dem iført gassmasker. Kongressen var i ferd med å sertifisere valgresultatet og godkjenne Joe Biden som valgvinner. Den prosessen er nå utsatt på ubestemt tid. Sikkerhetspersonell inne i bygget er bevæpnet, ifølge CNN. Situasjonen er foreløpig uavklart.

Huffington Post-reporter Matt Fuller er i bygningen. Han har lagt ut en video og bilder som viser bevæpnede personer i bygningen. Han skal ha hørt en tjenestemann si «skudd er avfyrt».

En kvinne er i kritisk tilstand etter å ha blitt skutt i brystet på Kongressens område, ifølge to anonyme kilder til CNN.

Les også: Fullt kaos i Kongressbygningen: - Person skutt

Det skal også være funnet eksplosiver inne i bygningen.

Capitol-politiet har trukket våpen

Capitol-politiet har trukket våpen og barrikadert døren til kammeret i Representantenes hus der det vanligvis blir holdt samlinger i Kongressen.

Bilder fra stedet viser en benk som er dyttet foran døren og minst fem polititjenestepersoner som har trukket våpen. De sikter mot noen eller noe på andre siden av døren.

Borgermesteren i byen har bedt om portforbud i byen fra klokken 18, det vi si klokken 02.00 natt til torsdag norsk tid.

Les også: For et vanvittig ettermæle denne mannen kommer til å få

Biden: - Dette må slutte nå

Påtroppende president Joe Biden sier i en tale klokken 22 norsk tid han er sjokkert over det som nå skjer.

- Dette må slutte nå. Denne mobben må stanses. Jeg ber president Trump om å gå på nasjonalt TV nå og fullføre sin ed og beskytte grunnloven, og få en slutt på dette, sier Biden.

Kort tid etter Bidens krav, ber Trump folk om å dra hjem. Han gjentar også udokumenterte anklager om valgfusk.

I videoen som er lagt ut på Twitter , sier Trump at han skjønner at folk er såret og sier at valget ble stjålet fra dem.

– Men dere må gå hjem nå, vi må ha fred, vi må ha lov og orden.

Ved 23.40-tiden, 20 minutter før portforbudet iverksettes i Washington, melder sikkerhetssjefen i Capitol at bygget er sikret.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken