Tidligere har Russland hevdet å ha mottatt så mange som 16.000 «søknader» fra utlendinger som vil slåss for Putin i Ukraina, de fleste av disse soldater som tidligere har kjempet sammen med russerne i Syria.

Les også: Her kan ukrainerne ha lokket russerne i en felle: – Det påvirker den russiske moralen

Tirsdag denne uken bekreftet ordfører i den russiskokkuperte byen Melitopol, Ivan Fedorov, at syrere er observert ikledd russiske militæruniformer. Hvor mange det er snakk om, og hva slags rolle de har i krigen kommer ikke fram i meldingen fra Fedorov.

The Guardian siterer kilder i vestlig etterretning på at minst 50 syriske bombeeksperter har vært i Russland i flere uker for å samarbeide med russiske soldater. Syrerne skal være eksperter på såkalte tønnebomber, et våpen som er ulovlig, men brukt av Assads regime mot sin egen befolkning i blant annet Aleppo i Syria.

Les også: – Vi vet at vi er neste land på Putins liste

– Tønnebomber er oljetønner fylt med sprengstoff, spiker og metallgjenstander. Det er tønner som kun er egnet til å spre frykt og terror. Det finnes ikke noe presisjon, og de blir brukt hovedsakelig mot sivile områder, har Syria-kjenner og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, tidligere uttalt til Nettavisen.

Les også: – Hvem som vinner den kampen kan bli avgjørende for krigens utfall

Til tross for at Russland selv hevdet at de hadde 16.000 «frivillige» som var klare til å kjempe Putins sak i Ukraina, har The Guardian kilder på at et sted mellom 800 og 1000 syrere har sagt seg villig til å reise til Ukraina, mot en betaling på et sted mellom 15.000 og 40.000 norske kroner.

Tom Røseth er hovedlærer i etterretning på Stabsskolen, og leder Forsvarets høgskole sin forskningsgruppe på Ukraina. Til Nettavisen sier han at det lenge har vært snakket om syriske leiesoldater i Ukraina, men at man så langt har sett lite av faktiske observasjoner og bekreftelser på dette.

Les også: Setter inn stridsvogner fra 60-tallet: - Det er en grunn til at den gikk ut av produksjon

– Russland har slitt med å rekruttere nok soldater til krigen hele veien, fordi de har valgt å ikke kjøre full mobilisering. De forsøker hovedsakelig å rekruttere fra egne rekker i Russland, sier Røseth til Nettavisen.

Ifølge ham går de syriske soldatene inn i Wagner-gruppen, en privat hær bestående av leiesoldater. Til tross for dette har Wagner-gruppen svært tette bånd til Kreml og Putins innerste sirkel. NTB har tidligere skrevet at en ikke navngitt EU-kilde anslår at det er mellom 10.000 og 20.000 aktive leiesoldater i Ukraina, fra Wagner-gruppen, samt fra Syria og Libya.

– Syrerne har jobbet sammen med Wagner-gruppen før i Syria, og visstnok også i Libya, så det er en fortsettelse av det samarbeidet, sier Røseth.

Les også: Påstår de finner deler fra kjøleskap og vaskemaskiner i russiske våpen

Til tross for at syrerne har kjempet sammen med russere og Wagner-gruppen tidligere, er det ikke en ideell miks, skal vi tro etterretningseksperten Røseth.

– Problemet er kompatibilitet. De snakker ikke samme språk, og til tross for at enkelte syrere har jobbet sammen med Wagner-gruppen før, rekrutterer Russland utover dette. Det gjør det vanskelig, og de har ikke nødvendigvis samme operative grunnlag for å samkrige med russiske soldater, så det blir en brokete styrke. I både Donbas og sør i Ukraina setter russerne sammen forskjellige enheter som ikke nødvendigvis passer sammen, sier Røseth.

Les også: Mener russerne mislykkes på alle fronter: - Dette var en måte å spille ned situasjonen på

Han sier at det er som et fotballag, som plutselig får en helt ny spiller fra et annet land, en annen fotballkultur og som snakker et annet språk.

– Man kan ikke ha med seg tolk ut på slagmarken, sier Røseth.