- Sånn propagandamessig ville det være helt strålende, sier Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Han er oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets Høyskole, og kommenterer ryktene om at russiske styrker skal ha fått beskjed om at de må seire i Ukraina innen 9. mai. Det er samme dato som Russland feirer seieren over nazistene i andre verdenskrig, eller «den store fedrelandskrigen», som man sier i Russland.

Alltid oppdatert: Les siste nytt om Ukraina-invasjonen her

- Det vil gi russerne en anledning til å erklære en form for seier, men jeg vet ikke om det er substans i ryktene eller om det kun er spekulasjoner, sier Karlsen til Nettavisen.

Han sier at det positive med at Russland kan ha satt en slik dato er at krigen da muligens kan avsluttes tidligere enn ventet.

Omfordeling av styrker

Russland har erklært at de framover vil fokusere på det østlige Ukraina og har allerede trukket ut styrkene sine fra områdene rundt Kyiv og nord i Ukraina. Ifølge Geir Hågen Karlsen har disse styrkene lidd store tap.

- Det er tegn på at de sendes relativt direkte inn til fronten i Øst-Ukraina, konsekvensen av det er antakeligvis at kampkraften i avdelingene er ganske lav. Når man har vært i kamp i ukesvis, tatt store tap, mistet kamerater, er utslitt og har ødelagt utstyr trenger folk hvile. Disse styrkene har hatt en høy psykisk belastning, sier Karlsen til Nettavisen.

Skal disse styrkene kunne kjempe effektivt trenger de hvile, men de må også settes sammen på nytt. Da trenger de forskjellige avdelingene tid til å trene sammen og bli kjent med hverandre før de kan kjempe effektivt.

- Russerne har store utfordringer med å skaffe nye soldater, materiell og forsyninger. Alt dette tar lang tid, og vi ser at noen av avdelingene som kommer fra området rundt Kyiv kastes inn i kamper syd i landet ganske kjapt, og det kan tyde på at russerne har dårlig tid, forteller oberstløytnanten.

- Vil kjempe til siste patron

Kampene i og rundt Mariupol blir beskrevet som de mest brutale så langt i krigen. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har sagt at det kan være titusenvis av døde i byen som har vært beleiret av russiske soldater siden starten av invasjonen.

Innbyggerne i byen har i flere uker vært uten strøm, vann, varme og gass. Byen er strategisk viktig for russerne fordi den sikrer landeveien mellom Krim-halvøya og de russiskkontrollerte områdene i Donbas.

- Det har vært kamper i Mariupol i hvert fall i fem uker. Det er veldig vanskelig å si når russerne vil ta byen, men det er ingen tvil om at de til slutt vil klare det. De ukrainske soldatene er fullstendig avskåret og får ingen forsyninger. Det er ingen tvil om at ukrainerne i byen vil kjempe til siste patron, for det frister ikke å bli tatt til fange av russerne, sier Karlsen.

Les også

Orbáns seier er en seier over utsatte grupper og fiktive fiender

Knipetangsmanøver

Mellom Izium og Donbas har det i lengre tid vært antatt at russerne forsøker seg på en knipetangsmanøver på de ukrainske styrkene i området. Dette skal være de best trente og best utstyrte styrkene i Ukraina, og ved krigens start antar man at det var rundt 100.000 soldater øst i landet. Ukrainerne forventet at et russisk angrep ville komme østfra, ikke nordfra via Hviterussland som faktisk skjedde.

Storbritannia sender pansrede kjøretøy og raketter til Ukraina

- Det kan se ut til at russerne forsøker å avskjære en del av de ukrainske styrkene, noe som er militært fornuftig. Da vil ikke ukrainerne i området kunne få mer forsyninger. Det ser likevel ut til at russerne har stoppet opp de siste par dagene. Det kan være derfor de setter inn avdelingene fra nord i landet raskt, sier oberstløytnanten til Nettavisen.

Som et motsvar til dette kan Ukraina velge å sende flere styrker fra området rundt Kyiv og nord i landet til Øst-Ukraina.

- Men jeg er usikker på hvor stor kapasitet Ukraina har til å tilføre nye styrker. Det er veldig lite rapportering på hva ukrainerne gjør, noe som er bra for dem, da det vanskeliggjør russisk etterretning, sier Karlsen.