OSLO (Nettavisen): Regjeringen har nedsatt et granskingskommisjon som skal se på krisehåndteringen i Norge. På den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen presenterte statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie lederen for den nyoppnevnte koronakommisjonen, Stener Kvinnsland, professor emeritus og tidligere overlege ved Radiumhospitalet og direktør for Helse Bergen.

- Det er et veldig omfattende mandat, det kommer til å kreve mye, sa Kvinnsland, men la til at sammensetningen av utvalget (se faktaramme) borger for et godt utgangspunkt.

Kvinnsland fikk på pressekonferansen fredag spørsmål om hva han tror om at han kan komme til å måtte granske tidligere kolleger og ansatte han har hatt med å gjøre gjennom sine mange år som helsetopp.

- Jeg tror ikke det vil by på problemer, svarte han.

Les også: Kvinnsland skal lede granskningskommisjon om koronakrisen

To døde i 40-årene

Norge har per fredag 7408 bekreftede smittetilfeller og så langt 194 registrerte koronarelaterte dødsfall. Nytt de siste dagene er at det også har kommet melding om koronarelaterte dødsfall som ikke tilhører aldersgruppen eldre.

Folkehelseinstituttet melder om to nye koronadødsfall som gjelder en kvinne og en mann i 40-årene. Det er de to yngste koronasmittede som er døde i Norge, melder NTB.

Besøksforbud ikke absolutt

Helseminister Bent Høie sa på pressekonferansen at det nå vil komme en veileder for hvordan sykehjemmene skal opptre overfor pårørende i koronasituasjonen.

Det skal legges til rette for at eldre og syke kan møte sine nærmeste, uten at det medfører økt smittefare.

- Pårørende skal kunne besøke sine eldre og syke når de er kritisk syke og livet går mot slutten, understreket Høie.

Han sa videre at besøksforbudet noen steder praktiseres veldig strengt.

- Det kan skyldes gode smittefaglige vurderinger fra kommuner og sykehus, men det kan også skyldes usikkerhet om hvordan man kan legge til rette for besøk som ivaretar smittevernrådene.

På torsdagens pressekonferanse fortalte helseminister Bent Høie og næringsminister Iselin Nybø om frisører og hudpleiere som nå skal få lov til å åpne opp igjen og hvordan det skal skje.

Les saken her: Frisører og hudpleiere får åpne opp igjen

Høie snakket der også om forsyningssituasjonen for smittevernutstyr, som er svært utfordrende globalt og som fører til at Norge må rasjonere utstyret vi har tilgjengelig.

- Mange i helsetjenesten er bekymret for tilgang på smittevernutstyr. Det forstår jeg godt. Vi er i en uvant situasjon. Selv om vi nå har lagre for en tid framover, er det mangel internasjonalt på smittevernutstyr. Vi er nødt til å bruke smittevernutstyret på en mer planlagt måte. Folk i helsevesenet vil oppleve at det rasjoneres på smittevernutstyr. Jeg forstår at det skaper usikkerhet og utrygghet, men jeg vil forsikre om at vi gjør alt som er mulig for at vi fortsatt skal ha god tilgang på smittevernutstyr. Men vi kan ikke slutte å ha rasjonering av utstyret, sa Høie.

Les også: Oljebransjen skriker etter krisehjelp: – Setter i praksis en sluttdato i 2020