RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal lære finnmarkinger gourmet

Foto: Asbjørn på plass i Sautso, Alta. I følge han selv illustrerer dette bildet godt hva "Kokkejævel" står for.
Foto: Asbjørn på plass i Sautso, Alta. I følge han selv illustrerer dette bildet godt hva "Kokkejævel" står for. Foto: June Alexandersen
Sist oppdatert:
Asbjørn Sandøy (35) fra Alta kommer i mai med sitt eget TV-program. Der skal han gjøre gull ut av gråstein.

- Jeg skal lage gourmetmåltider av vanlig hverdagsmat, på like kort tid som de tradisjonelle rettene blir laget, forteller han.

Innspillingen starter i uke 18, og planen er at serien skal vises i mai. Det blir ikke hans første møte med lokal-TV. Da TV-Nord startet opp i 2005 fikk han og en kokkekollega eget kokkeprogram som fikk navnet Kromkakegutane.

- Det ble en stor, lokal suksess i flere sesonger, sier han.

Han har dessuten hatt en fast matspalte i Altaposten over to-tre år, hvor han fikk kombinert interessen for mat og skriving. Da han før opererte under navnet Kromkakegutane, har han nå et enkeltmannsforetak, ved navn Kokkejævel. Navnet kom fra en stillingsannonse han skrev for mange år siden, som skapte enormt mye oppstyr.

- «Alle» snakket om den. De ringte til og med fra P4 og NRK. Siden har den levd sitt eget liv på Internett, og jeg ser den deles med jevne mellomrom på Facebook. Da jeg skulle finne navn til firmaet mitt så måtte det jo derfor bli Kokkejævel.

MIDDELHAVET: Asbjørn lar seg gjerne inspirere av matkulturen rundt middelhavet, og slenger gjerne grønnsakene på grillen.

Kvalitetsbevisst

Til daglig jobber han som ferskvaresjef og matgledespreder – som han selv kaller seg, på Coop Mega Elvebakken. Han er opptatt av egenproduksjon fremfor fabrikkmat.

- Jobben er stor, men består i korte trekk av å sørge for at Altas befolkning får de gode, ferske kvalitetsråvarene de fortjener. Samt å etterstrebe en så høy andel av egenproduksjon i varmeskapene som mulig, slik at du kan kjøpe deg et ekte kvalitetsmåltid, ikke bare oppvarmet fabrikkmat.

Asbjørn er jevnt over veldig glad i mat - god mat. Han lar seg gjerne inspirere av middelhavskjøkkenet, på grunn av de sterke fargene, klare smakene og enkle tilberedningsmetodene. Det er derimot noe mer lokalt som ligger hjertet hans nærmest. En spesiell favorittrett har han ikke, men en råvare.

- Reinsdyr, verdens beste kjøtt! Dessverre er det overpriset, men smaken av en vel tilberedt reinsdyrsrett kan ikke måle seg med noe i denne verden, sier han.

HVERDAGSGOURMET: Dette er en av rettene Asbjørn skal lage på matprogrammet hans som har fått navnet Gull av gråstein. Oppskrift på retten kan du finne her: http://kokkedjevel.blogg.no/1363435506_biffsnadder__gull_av_.html

Veien fram til nå

Som 21-åring trappet han opp på kokkeskolen i Alta. Før det hadde han både vært i militæret, jobbet på gatekjøkken og ved et slakteri. Læretiden hadde han på Hotel Royal Garden i Trondheim.

- Hans Rotmos «Fire fine lænestola» var hovedgrunnen til at nettopp dette lærestedet ble valgt, for jeg fikk enormt med tilbud. Jeg kan være kreativ av og til, og skrev et utall med uvanlige søknader.

Etter læretida jobbet han som menig kokk på 3 Kråker i Trondheim. Sandøys eldste sønn skulle snart begynne på skolen, og familien måtte ta et valg om de skulle flytte nordover igjen eller bli værende.

Det ble til at de flyttet tilbake til Alta. Et nyåpnet spisested i byen, Alfa Omega, søkte etter kjøkkensjef og selv om Asbjørn var relativt fersk som yrkeskokk, hadde han allerede da en ganske så krystallklar matfilosofi.

- Jeg søkte, og gastronomiens guder må ha vært på min side, for jobben ble min.

I ni år jobbet han som kjøkkensjef, og restauranten utviklet seg etter hvert til å bli Finmarks desidert største spisested. Til slutt ønsket han seg noen nye utfordringer, og endte til slutt opp der han er i dag.

- Da jeg gikk på kokkeskolen jobbet jeg ekstra som ferskvarebetjent, trivdes veldig godt og lærte mye. Jeg sa til meg selv at den dagen de søkte etter ny ferskvaresjef, så skulle jeg søke. Det skulle gå mange år, men én dag så jeg annonsen i avisa. Jeg søkte, og gastronomiens guder ga meg nok en gang medvind. Jobben ble min, og der er jeg i dag.

Interessen videreføres

Asbjørn er firebarnsfar, og er opptatt av barnas forhold til mat, og at de skal hjelpe til pappa på kjøkkenet, akkurat som han gjorde med mammaen sin.

- Det første bildet av meg er et bilde av et lykkelig lite barn som hjelper sin mor med hvetebaksten. Nå i voksen alder har det alltid vært viktig for meg at ungene mine blir kjent med tradisjonell norsk bondekost. Det er ikke alltid jeg er like populær, men jeg gir slett ikke opp.

Han beskriver forholdet sitt til mat som altoppslukende. Alt han gjør involverer mat på en eller annen måte. Er det dugnad, er det han som får matjobbene, men at han er fin på det, det vil han ikke ha på seg.

- Jeg er på ingen måte en matsnobb, men jeg forbeholder meg retten til å hevde at enkelte råvarer faktisk er bedre enn andre. Skal man først spise, og det skal man jo, så velger jeg å spise godt, sier Asbjørn.

Kokkejævel er ikke bare navnet på enkeltmannsforetaket hans, Asbjørn har også en egen matblogg , hvor han legger ut oppskrifter og forsøker å spre det glade matbudskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere