Skal Norge være USA sin kjæledegge?

Debattinnlegg:

Dobbeltmoral er som kjent bedre enn ingen moral. President Donald Trump er et godt eksempel på dette, mener innsenderen.

Dobbeltmoral er som kjent bedre enn ingen moral. President Donald Trump er et godt eksempel på dette, mener innsenderen. Foto: (NTB scanpix)

I disse tider med økende kald krig og Russlandshat, er det på tide å minne om at Norge har hatt langvarig fred og fordragelighet med Russland i århundrer.

Av: Dag Ove Johansen

Dette har vært tilfelle helt fra vikingtiden og pomorhandel, til moderne tider med samarbeide i nordområdene. Hvorfor skal USA være vår ledestjerne?

Se på USAs århundrelange inngripen i mange lands anliggender, fra Sør-Amerika til Asia og Afrika. USA er en ung nasjon. I Øyvind Ravnas storverk fra 2018 "Fra Little Big Horn til Standing Rock" får vi se hva urbefolkningen i USA ble utsatt for fra de hvites "claim-the-land"-politikk. Her var også mange nordmenn med på moroa. Avtalebrudd på avtalebrudd. Det endte med reservater og ingen stemmerett for "indianere" før på 1960-tallet. Det sier en hel del om USA.

USA anses for å være verdenspolitiet. En forsvarer for demokratiske spilleregler. I praksis er dette en løgn. CIA har bidratt til å felle mang en demokratisk valgt leder i Sør-Amerika fordi det truet amerikanske interesser. Slik lød det også mange ganger i forhold til urbefolkningen i USA, de mange stammer fra Sioux til Cheyenne, Apache til Crow. Avtalebrudd på avtalebrudd i det uendelige. USA er en nasjon som tror at det er mulig å bombe andre nasjoner til demokrati. Irak. Afghanistan. Libya. Iran.

USA støttet Mujahedin i sin kamp mot russerne i Afghanistan. Nå er det USA som kjemper mot de samme kreftene, nå med navnet Taliban, som de i utgangspunktet støttet i sin tid.Dobbeltmoral er som kjent bedre enn ingen moral. Trump er et godt eksempel på dette.

---------------

DETTE ER STEDET FOR DEBATT OG FRISKE LESERINNLEGG

Vil du delta i debatten, trykk på boksen nederst i saken (tjeneste under utvikling)

---------------


Pressestøtten er for lav og for lite omfattende

Av Bjørn H. Hovde

I Nettavisens oppslag om pressestøtten, som særlig tilgodeser de riksdekkende meningsbærende avisene og mediene, er redaksjonen tydeligvis ute etter å fiske i en populistisk opinion. Dermed oppgir hele 90 prosent av leserne at pressestøtten er for høy i en uformell avstemning.

I Norge er pressestøtten svært nødvendig for å sikre mange stemmer i det offentlige ordskiftet. Den er fortsatt nødvendig for at de som leser på papir skal få avisen sin brakt hjem, uavhengig av hvor i Norge de bor. Aviser som Vårt Land og Nationen har en svært desentralisert leserskare, og derfor mange ganger høyere kostnad til distribusjon enn jevnstore lokal- og regionsaviser. Dermed faller «skrekktittelen» om støtte per ansatt - mange av disse pengene går til distribusjon.

Dessuten trenger vi aviser som ikke baserer seg på «klikk-journalistikk», med spissede titler som skal gjøre leseren nysgjerrig på en ellers lite meningsbærende sak.

Vi trenger seriøs journalistikk, vi trenger gravende journalister, vi trenger kommentarstoff og kronikker - og vi trenger det fordi det er meningsdannende, og på den måten er en viktig brikke i det norske demokratiet.

Kanskje burde pressestøtten også bli utvidet til å omfatte meningsbærende tidsskrifter - slik at også disse blir ivaretatt. Disse magasinene distribuerer til store deler av landet. "Agenda 3:16" er arvtakeren etter det tradisjonsrike «For fattig og rik». Det er et tidsskrift som har markert seg positivt i Fagpressen, samt at det har vunnet fagpressepriser. Likevel opplever tidsskriftet en trang økonomi, og burde absolutt være verdig pressestøtte.

Det er mye annet vi kan sette spørsmålstegn ved når det gjelder offentlige utgifter. Skattelette er en av dem, bygging av det som ser ut som paradebygg - være seg sykehus, skoler eller offentlige kontorer - «less is more», burde heller være slagordet. Arbeidsavtalene og ordningene for en del offentlige ansatte, som de som jobber offshore kan også diskuteres.

Akkurat pressestøtten har vi råd til, den utgjør ikke mye av statsbudsjettet. Den er verdifull for demokratiet, og den bidrar til at folk over hele landet fortsatt kan motta sin avis. Så må den selvsagt fornyes, og innrettes til moderne medier - etter hvert som de overtar leserne. Kan hende Nettavisen også kan tilgodeses?

At vi har en presse i Norge som lar alle stemmer komme til orde, er uansett grunnleggende viktig for demokratiet, og det demokratiske ordskiftet.

Flere toaletter langs veiene i Norge

Av Inge Palmer

Norske myndigheter roper etter turister , og vil vise dem Norge. Problemet er at folk som spiser den overprisede maten langs våre veier også må på toalettet. Noen oftere enn andre.

Det er ikke alle som kan springe ut og stille seg bak en busk for å late vannet. Myndighetene kommer som oftest med svar at en kan bruke toaletter på bensinstasjoner og kafeer langs veiene. Men alle har ikke åpent 24/7 - 365 når folk er ute og kjører.

Toalettfasiliteter har vært neglisjert i alle år langs veiene våre, men skatter og avgifteer skal de ansvarlige ha.

Det bør være plass til ulv i Norge

Av Tove Mikalsen

Når bestanden av rovdyr er så liten som fire prosent, må det virkelig være plass til ulven i vårt langstrakte land.

Å slippe sauene ut på beite uten tilsyn er direkte uansvarlig, sauene bør absolutt gjerdes inne. Blir beitet oppspist, får bøndene flytte sauene til et annet område. Det er nok av plass.

Det er opprørende å se de maltrakterte kroppene etter ulvens angrep, men det er også opprørende å se bilder av ulv som er skutt, særlig fordi det er så veldig få av dem.

Den såkalte skandaletomten i Spania

Av Svein Danielsen

Dersom du har ei tomt, men ikke bygger med en gang er vel ikke tomten plutselig null verdt?

Det være seg i Oslo, Altea eller Alfaz, ikke langt bortenfor. Politikk er politikk, i Spania som i Norge. Lokalpolitikk er verst. I dette området bor det flere tusen norske pensjonister, og vi kjenner problemet. Det er "norske priser" over alt, men det er også "norske lønninger" til de 1000 spanske familiene som bor og har sin jobb, på grunn av oss nordmenn.

Et norsk sykehjem blir en etterlengtet arbeidsplass for flere hundre spanjoler, og det setter de meget høyt. Dessuten ønsker vi nordmenn å oppføre oss som "gjester" i Spania, og derfor ser spanjolene på oss med både velvilje og respekt.

Alfaz er som Oslo. Et sykehjem må "passe inn" i en arealplan. Men det er det samme der som her, du må av og til vente. Vi har "SV, MDG og Frp" i Alfaz også.

Når alle brikker er på plass blir det nye arbeidsplasser i Alfaz. Solhungrige norske pensjonister på Grenland gleder seg, og familier med mange barn i Alfaz jubler over flere jobbmuligheter - på "Sylvi Listhaugs Hjem".


Den dumme mannen i reklamen

Av Øivind Pedersen

Vi har alle sett det; hver dag skyller det innover oss på TV til de grader at vi knapt reagerer på det.

I annenhvert reklameinnslag fremstilles mannen som en idiot. Det er ingen grenser for hvor dumme vi fremstilles i reklamens verden. Vi er klønete, uvitende, nærmest hjelpeløse. Og det er visstnok slik at vi alle skal sitte å le av disse hjelpeløse mennene slik de presenteres. Hadde kvinner blitt fremstilt slik hadde det blitt ramaskrik, protesttog og debatter.

Så er da spørsmålet; hvorfor driver reklamemakerne, de fleste er vel menn, på slik. Hva er det vil oppnå? Hvorfor er det ingen som reagerer? Det ble fort slutt på gamle dagers “selv-mor-kan-klare-det”-innslag i reklamen.

Men dagens latterliggjøringen av mannen tar ingen ende. Så; reklamefolk; hva er så forklaringen på denne massive mannelatterliggjøringen?

Fiskeboller kan være bra på julaften

Av Ester-Alise Auglend Bakken

Denne saken er fremstilt veldig svart-hvitt. Tenk om de eldre ikke orket tanken på å spise pinnekjøtt eller ribbe eller lutefisk?

Det kan være pga smak, tenner, eller fordøyelsesproblemer. Fiskeboller er lette å få i seg, og de får grønnsaker og ikke minst melk også. Selv om én person roper høyt om skandale, er det faktisk viktig å tenke på dem som ønsker dette alternativet. De laget middagen dagen før, men det er ikke dårlig mat for det.

Et hjertesukk fra ei som er veldig takknemlig fordi de i eldreomsorgen forsøker å hjelpe alle. Stå på! Dere gjør en fantastisk innsats for at våre eldre skal ha det godt.

LES SAKEN HER: Rutinen med fiskeboller til gamle og syke på julaften

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer fra blogger: Debattinnlegg

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag