Arild Rønsen

Skal «norsk fotball» heie på RBK i kveld?

RBK-JUBEL: Alexander Søderlund har gitt Rosenborg ledelsen 2-0 i bortekampen mot Maribor. I kveld spilles returoppgjøret på Lerkendal. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

RBK-JUBEL: Alexander Søderlund har gitt Rosenborg ledelsen 2-0 i bortekampen mot Maribor. I kveld spilles returoppgjøret på Lerkendal. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

VIF-klanen håper Maribor slår ut Rosenborg i kveld. Har det rabla for dem?

Det er opplest og vedtatt at «det er bra for norsk fotball» om Rosenborg tar seg inn i gruppespillet i Mesterligaen. Er nå det så sikkert?

Det er riktig at det fins positive sider for «norsk fotball» om trønderne lykkes. Det har mest med poengsystemet det europeiske fotballforbundet UEFA opererer med - som blant annet får følger for hvor mange norske lag som får rett til å kvalifisere seg til diverse cuper.

Nedsida ved en eventuell Rosenborg-seier er dessverre mye mer alvorlig. Og det handler selvfølgelig om penger.

Inngangsbilletten ved å kvalifisere seg til gruppespillet i Mesterligaen har en verdi av 15,25 millioner euro. 153 millioner norske kroner. Legger man til bonus- og billettinntekter pluss inntektene fra TV-rettigheter, regner Aftenposten seg fram til at RBK kan utvide sin bankkonto med 250 millioner kroner.

Da er det grunn til å stille spørsmålet: Er det bra for «norsk fotball», hvis ett lag «får» en kvart milliard? Hva skjer med «norsk fotball», om det samme laget kanskje greier dette to, tre, fire år på rad? Svaret er at det ville vært en katastrofe for norsk fotball.

Det er altså ikke en Rosenborg-seier som sådan som er krise. Det er systemet som er i krise. Mesterligaen er rigga for at de rike skal bli enda rikere. Det ligger innebygd i systemet at avstanden mellom de aller beste og de andre skal øke, år for år.

Makta i UEFA ligger i England, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania. Mer konkret – hos de fem-seks beste laga i disse landene. Derfor har de gjort det vanskeligere og vanskeligere for lag fra «små» land å kvalifisere seg. Her er et eksempel på hvor skeivt det slår ut:

I fjor vant Ajax både cupen og serien i Nederland, samtidig som de spilte seg helt til semifinalen i Mesterligaen. Der tapte de for Tottenham på overtid (bortemålsregelen) - etter å ha slått ut både Real Madrid og Juventus. Likevel må Ajax spille en kvalifiseringsrunde for å komme inn i gruppespillet i årets Mesterliga, mens Juventus og Real Madrid er automatisk kvalifisert.

Igjen: Dette handler om systemet, som ikke er snekra sammen på brakka oppe på Lerkendal. Det er dette systemet som kan være i ferd med å ødelegge europeisk fotball. De rikeste trekker stigen opp etter seg. Det er ikke uten grunn at multi-milliardærlagene med ujevne mellomrom truer med å bryte med UEFA, for å lage sin egen cup.

Hvorfor skal de laga som kommer seg til gruppespillet motta en premie på 150 millioner kroner? Hvorfor skal vinneren av Mesterligaen tjene 1,5 milliarder kroner? Ville ikke Barcelona og Manchester City gidde å delta, om premien var på skarve 150 millioner?

Dette ville være en mer fornuftig modell, en modell med bærekraft for toppfotballen i hele Europa. Senk premiepotten med 90 prosent. Om Rosenborg tjente 15 millioner på suksess i kveld og i play-off, skulle jeg heia uhemma på dem!

Men en premiepott som gir dem anledning til å stikke av fra resten av norsk fotball, kanskje i flere tiår framover? På vegne av veldig mange i norsk fotball: Nei, takk. Og - for at det ikke skal misforstås: Jeg hadde ment nøyaktig det samme om det gjaldt mitt kjære Vålerenga.

Jeg forventer ikke at Nils Arne Eggen ikke skal holde med sitt kjære RBK i kveld, men han er jo en mann som evner å tenke prinsipielt. Det kunne vært artig å høre hva sosialistene Egil «Drillo» Olsen og Nils Arne Eggen mener om systemet som etter min mening rir europeisk fotball som en mare.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.