*Nettavisen* Nyheter.

Skal sende fotball-VM i 3D

Foto: (ESPN)

HD er bare sååååå gårsdagens teknologi. Til sommeren starter 3D-sendingene!

05.01.10 11:58

Senere denne uken åpner verdens største forbrukerelektronikkmesse i Las Vegas, og dagens avsløring fra sportskanalen ESPN gir en god indikasjon på hva som kommer til å dominere den messen i stor grad.

ESPN melder nemlig at de 11. juni i år vil åpne den nye TV-kanalen ESPN 3D som skal sende sportshendelser i 3D.

Begynner med fotball-VM
Den første sendingen skal være fra fotball-VM, og kanalen regner med å sende minst 85 direktesendinger allerede før 2010 er historie.

I første omgang er det snakk om et års prøveprosjekt.

- Vi skal teste om dette er mulig å gjennomføre på fast basis, som vi gjør med alle våre aktiviteter, sier salgssjef Sean Bratches i ESPN.

Han sier samtidig at han er overbevist at sportsfans vil elske den nye teknologien.

Har allerede laget prøvesending
Kanalen lagde en prøvesending i september på en amerikansk fotballkamp, som ble tilgjengelig for et lite antall mennesker. Undersøkelser etterpå viste at de fleste var svært imponert over teknologien, men noen mente at raske kamerabevegelser kunne gjøre at en fikk vondt i øynene.

Ifølge bransjeorganisasjonen Consumer Electronics Associantion (CEA), er 3D nå på det nivået HD var for seks år siden. 3D-filmer er allerede i ferd med å gjøre sitt store inntog på kinoer verden over.

- Dette er det store vendepunktet for 3D, sier CEA-sjef Gary Shapiro til USA Today.

Tar neppe av i år
Men 3D kommer neppe til å få en enkel fødsel, da produksjonen ser ut til å bli svært kostbar. Det samme vil utstyret være for forbrukerne, i alle fall i første omgang.

Ifølge ESPN er det ikke en selvfølge at en kan bruke de samme kameraplasseringene for 3D-kameraer, som en i dag benytter for sine HD-kameraer. Dermed risikerer TV-kanalen å måtte lage helt separate sendinger for 3D, med egne kommentatorer og alt som hører til.

Sannsynligvis klarer ikke kanalen å få ut sine 3D-sendinger til folket uten at de har spesialtilpassede mottakere, og det er også en selvfølge med spesial-TV-er. Teknologien ESPN går for vil også kreve 3D-briller.

- Vi har ikke alle svarene. Vi spurte de samme spørsmålene i HD-ens barndom: Kommer dette til å bli bedre? Eller vil det bli verre? sier ESPNs teknologisjef Chuck Pagano.

At vi vil få 3D-sendinger i Norge med det første er høyst lite sannsynlig. Norske TV-kanaler har ligget mange år bak amerikanske TV-stasjoner i HD-adopteringen, og først i år vil NRK og TV 2 starte en real satsing på HD.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.