Gå til sidens hovedinnhold

Skal senke atomubåten

Fyller opp den spesialbygde dokken for å slukke brannen.

Klokken 22 er fortsatt ikke brannen under kontroll og i alt ni personer er sendt til sykehus med røykskader.

- Ubåten skal senkes under vann for å slokke brannen, ni mennesker er sendt til sykehus med røyksskader, det opplyser leder av Bellona, Nils Bøhmer til Nordlys Nett.

Følger situasjonen

Statens Strålevern sikk melding om brannen klokken 16.30 norsk tid.

- Strålevernet kjenner til at det i dag har vært brann i tilknytning til en atomubåt som ligger i tørrdokk i Murmansk, heter det i en pressemelding fra Statens strålevern.

De har utover ettermiddagen torsdag vært i kontakt med russiske myndigheter, som bekrefter at det har vært en brann. I følge russiske myndigheter er reaktorene på ubåten avstengt. Det skal ikke ha vært utslipp av radioaktivitet til omgivelsene.

Strålevernet har ikke målt forhøyede nivåer av radioaktivitet på sine målestasjoner, men følger situasjonen nøye.

Bøhmer har tidligere sagt til Nordlys Nett at han frykter at brannen kan ha spredt seg til innsiden av atomubåten Jekaterinburg.

Atomubåten ligger i tørrdokk i et skipsverft i Rosljakova i Murmansk. Trestillaset i dokken tok fyr torsdag ettermiddag, og brannen spredde seg senere til kontrolltårnet av ubåten.

Nå skal båten senkes under vann ved at brannmannskapene fyller opp den spesialbygde dokken.

Frykter vindforholdene

- Skulle det komme radioaktive utslipp fra atomubåten Jekaterinburg tilsier vindforholdene at utslippene vil blåse mot Norge, det sier atomfysisker og leder av miljøstiftelsen Bellona, Nils Bøhmer.

Han har jobbet med atomsikkerhet de siste 20 årene.

Risiko for utslipp

- I følge beregninger vil det da ta mellom en og to timer før det radioaktive avfallet kommer over Norge, legger han til.

Hvis brannen sprer seg inn i ubåten er det en risiko for at det kan føre til utslipp.

Bøhmer forteller om en fremdeles uavklart situasjon.

- Nå har brannen vart i nesten fem timer, noe som kan tyde på at det er en alvorlig brann som er vanskelig å slukke. Jeg frykter at brannen kan ha spredt seg til innsiden, men den offisielle infoen er at alt er under kontroll.

Les flere nyheter fra Nordlys.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken