RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal sjekke alle godstogterminaler

Foto: Eeg, Jon (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Jernbaneverket tar affære etter ulykken på Sjursøya.

Havarikommisjonen ga Jernbaneverket knusende kritikk da de mandag la fram sin rapport etter godstogulykken på Sjursøya 24. mars i år.

Leif Kåre Nordmo (66), Geir Atle Lind (48) og Cato Kyrre Breistrand (58) døde i ulykken, og tre andre personer ble hardt skadd da de 16 tomme godsvognene rullet de åtte kilometerne fra Alnabruterminalen til Sjursøya og krasjet inn i Oslo Containerterminal.

Havarikommisjonen konkluderte med at det ikke var teknisk feil, men feilkommunikasjon mellom skiftleder og togekspeditør ved Alnabruterminalen, som forårsaket at vognene begynte å rulle fra Alnabruterminalen.

Les mer: - Ulykken skyldtes menneskelig svikt

Sjekker alle godsterminaler
Nå skal Jernbaneverket ikke bare kvalitetssikre sikkerheten på Alnabru, men lover også å undersøke alle lignende anlegg i landet for å forhindre at lignende ulykker kan skje igjen.

- Vi går igjennom alle godstogterminaler, alle driftsbanegårdene, og steder hvor det parkeres tog når de ikke er i bruk for å se om bruken av slike områder kan ha endret seg også andre steder, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger til TV 2 Nyhetene.

Hun sier de vil gå gjennom alle tilfellene for å være sikre på at de ikke har flere sikkerhetsrisikoer som ikke er avdekket.

Systemfeil
Avdelingsdirektør Kurt A. Olsen ved Havarikommisjonen påpekte under pressekonferansen mandag at menneskelig svikt ikke var årsaken til ulykken, men at manglende prosedyrer og dårlig kommunikasjon mellom flere personer førte til ulykken.

- Det er systemfeil. Det har med opplæring og prosedyrer å gjøre, sa Olsen under pressekonferansen.

Vognene skulle ha vært låst med hydrauliske skinnebremser. Disse ble låst opp ved en feiltakelse i forbindelse med kommunikasjon.

Havarikommisjonen påpeker også at sikkerhetsrutiner ikke har vært god nok på Alnabruterminalen. Havarikommisjonen har utarbeidet en umiddelbar sikkerhetstilråding for Jernbaneverket: Det er å øke barrieren for at løpske vogner skal få rulle ut av Alnabruterminalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere