*Nettavisen* Nyheter.

Skal steines til døde for å ha vært utro

Foto: Iran Human Rights

Nå ber sønnen (20) og datteren (17) om hjelp fra verdenssamfunnet.

04.07.10 13:31

I 2006 ble den iranske kvinnen Sakineh Mohammadie Ashtiani (42) dømt til døden ved steining for å ha vært utro mot ektemannen.

- Dommen er godkjent, og ifølge advokaten kan hun steines til døde når som helst. Vi vet jo at steining praktiseres i Iran, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Hun har ifølge advokaten tidligere skrevet et brev og sagt at hun har tilstått under press. Tilståelsen har gått ut på at hun har hatt et forhold til to menn. Hun var en gift kvinne som angivelig har vært utro, sier han.

99 piskeslag
Senere har hun trukket tilståelsen. Hun har allerede sonet en straff for den angivelige utroskapen. I mai 2006 ble hun dømt og straffet i byen Tabriz med 99 piskeslag med sønnen som vitne.

Deretter ble hun løslatt. Men bare fire måneder senere ble hun innkalt til en ny rettsrunde der hun ble dømt til døden ved steining, ifølge advokaten Mohamamd Mostafaei.

Nå har barna Sajad (22) og datteren Farideh (17) forfattet et brev hvor de trygler om at moren skal slippe å bli steinet til døde.

- Det de sier er at moren er uskyldig. Og de ber verden om å redde henne, sier Amiry-Moghaddam.

Steining som straffmetode hører hjemme i middelalderen. Men i Iran, som anser seg selv for å være et demokrati, praktiserer de fortsatt denne barbariske metoden.

De har til og med nedfelt i loven konkrete regler for hvor store steinene skal være.

- Måten det forgår på er at kvinnen først dekkes med en hvit kledning. Deretter graves hun ned til brystnivå, og så skal det kastes stein. Det er spesielle regler for hvor store steinene skal være. Steinene skal ikke være så store slik at de dør med en gang. Heller ikke så små at de ikke kan klassifiseres som stein. Det er en metode hvor de skal tortureres til døde, sier Amiry-Moghaddam.

Selve prosessen kan vare så lenge som en halv time.

- Det er nok den mest grusomme metoden som finnes. Spesielt fordi de gjør det så grundig.

Skaper avsky blant befolkningen
Ifølge loven så er dette en straffmetode hvor vanlige mennesker skal delta.

- Men det regimet har forstått, er at metoden skaper så mye avsky blant befolkningen at de må hente inn egne folk fra det paramilitære og andre som er lojale overfor regimet, sier menneskerettighetsforkjemperen.

Det har vært steininger i Iran hvert år de siste tre årene. Offisielt så sitter det ni dømte mennesker i iranske fengsler og venter på å bli henrettet ved denne barbariske metoden. Amiry-Moghaddam tror imidlertid at mørketallet er langt høyere.

- I utgangspunktet prøver myndighetene å holde det hemmelig. Men i disse tilfellene jeg snakker om, så har nyheten lekket ut, og dermed har myndighetene måttet bekreftet det, sier han.

Ifølge dommen til tobarnsmoren ble det angivelige utroskapen kjent under etterforskningen av drapet på ektemannen, opplyser Amiry-Moghaddam. Hun er ifølge dommen ikke involvert i drapet.

- Hun ble forhørt i forbindelse med at ektemannen var død, og så kom det fram ifølge sakspapirer at hun hadde vært utro mot sin mann. Men dette baserer seg kun på hennes tilståelse som hun senere har trukket tilbake.

Etterlyser mer fokus
Verdenssamfunnet med FN i spissen har denne våren innført nye, kraftige sanksjoner mot Iran som et svar på landets omstridte atomprogram. Nå håper Amiry-Moghaddam at verdenssamfunnet også retter mer fokus på de barbariske straffemetodene som regimet praktiserer mot sin egen befolkning.

- Det er viktig med en offisiell reaksjon som sier at «dette finner vi oss ikke i, at man skal drepe mennesker på en måte som vi har lest om fra middelalderen».

- Vi vet jo at Irans regime praktiserer slike metoder for å spre frykt blant folk. Nettopp derfor er det som regel de svakeste som blir ofre for denne praksisen. Men hvis verdenssamfunnet retter fokus på det og presser regimet, så vil prisen for å utføre denne handlingen være høyere enn det de får ut av å gjennomføre handlingen.

- Vi kan faktisk redde henne, men det må være vedvarende press. Så lenge de har disse lovene, så vil steining foregå.

Barbarisk straffemetode
Det har ikke lyktes Nettavisen å få en kommentar fra Utenriksdepartementet. Men norske myndigheter er generelt motstandere av dødsstraff og har stadig kalt den iranske ambassadøren inn på teppet for å fremme Norges syn på ulike henrettelser som finner sted i Iran.

I 2007 protesterte utenriksminister Jonas Gahr Støre mot en planlagt steining av en trebarnsmor som var dømt til steining for et utenomekteskapelig forhold.

- Norge protesterer på det sterkeste mot den planlagte steiningen. Steining er en barbarisk straffemetode som helt klart er i strid med Irans internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sa Støre den gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.