STORTINGET (Nettavisen): Etter hvert som Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum øker på målingene, har også kritikken intensivert seg. PR-nestor Hans Geelmuyden gikk nylig i strupen på Vedum for «farlig retorikk» ved å sette byfolk opp mot bygdefolk.
– Jeg mener det er farlig fordi du systematisk setter folk opp mot hverandre, folk mot elite, sa PR-sjef Hans Geelmuyden i en debatt den 3. februar på Dagsnytt 18.
– Geelmuyden går til angrep fordi hans interesser er truet. Hvis Senterpartiet kommer til makten til høsten, blir det mindre jobb på PR-byråene. Vi skal skru igjen den offentlige pengekranen, sier Trygve Slagsvold Vedum til Nettavisen.
Les mer: Kraftige reaksjoner etter fjerning av «mor» i lovverket: – En mann med penis kan ikke føde barn
Ifølge Finansdepartementet er det omtrent 440 millioner kroner staten bruker på PR-tjenester i året. Det inkluderer imidlertid ikke alt. Ifølge Vedum regnes ikke f.eks. helstatlige selskaper med, og han viser til at Geelmuyden selv fortalte at han ikke regnet Vy som statlig virksomhet i Geelmuydens eget regnestykke.
– Jeg har vært krystallklar på at de offentlige pengene skal skrus igjen. Enten det er staten, direktoratet eller underliggende virksomheter. Jeg vil denne utviklingen til livs.
– Bør ikke stemme Sp
– Men hva sier du til at du splitter folk og har en farlig retorikk?
– Det er klart at PR-topper som Geelmuyden vil være den største taperen om Senterpartiet får makta. Alle som jobber der og har offentlige prosjekter bør egentlig stemme på noe annet enn Sp, hvis de vil beholde jobben. Eller så får de omskolere seg. Vi trenger fagfolk av alle slag, sier han.
Les også: Tøffe grep for å stoppe juks og kriminalitet i arbeidslivet: – Noen driver ren kriminalitet
Den siste tiden har det imidlertid ikke bare vært Geelmuyden. Det har også kommet skarpe kommentarartikler fra Kjetil Alstadheim i Aftenposten, Gunnar Stavrum i Nettavisen, Geir Ramnefjell i Dagbladet og Jens Kihl i Bergens Tidende.
– Det er ikke bare Geelmuyden, mange kommentatorer har nå gått i strupen på deg. Snur stemningen?
– Jeg tror mye av det er at de vil ha et annet samfunn enn oss. Kjetil Alstadheim i Aftenposten, for eksempel, vil bare noe annet, sier han og leser opp fra en kommentar Alstadheim skrev i helgen:
«I en periode på nyåret har bare matbutikkene og apotekene vært åpne. Det har vært som å bo i et lite tettsted i distriktene. Bortsett fra at Oslo utenom en desperat lørdag også har vinmonpolutsalg».

Solvik-Olsen ber Frp kutte ut dette ordet
– Han mener bare at å ta hele Norge i bruk er dyrt, noe negativt og bare subsidier. Vi har ulike mål, sier han og legger til:
– Jeg er opptatt av at folk som tjener under 500-600.000 kroner skal få det bedre. De som tjener godt, har det ofte veldig ålreit allerede. Jeg vil ha mer kontroll på arbeidsinnvandringen, slik at dem som jobber med praktiske jobber kan få godt betalt. Men det kommer i klinsj med ideologien til Alstadheim, Stavrum og andre.
Det samme mener han gjelder klimapolitikken, hvor han understreker at Senterpartiet vil kutte klimautslipp. Men de vil ikke at avgiftene skal økes for dem med vanlig størrelse på lommeboken.
– Ser du klimaregnskapet til en redaktør i en avis med rundt to millioner i inntekt er det nok mye høyere utslipp enn for en vanlig person med 500.000 i inntekt. Det er også veldig mye moralisering over vanlige folks liv.

Trygve Slagsvold Vedum: -MDG får ikke innflytelse over oljepolitikken
– Men det er vel liten tvil om at du setter by opp mot land?
– Geelmuyden burde spørre seg neste gang han tar taxi i Oslo om sjåføren mener det er han som har jobbet for Uber, eller Senterpartiet som har jobbet for lavere avgifter og ordnede forhold som best representerer hans interesser. Og neste gang han er ute og flyr kan han spørre de ansatte om det er Senterpartiet som har sikret tiltakspakke for norsk luftfart, eller Geelmuyden som vil ha fri flyt og slippe inn Wizz Air som best representerer dem. Selvfølgelig er det forskjell på samfunnet jeg ønsker og det Geelmuyden ønsker.
– Oslo-folk er ikke eliten
– Du beskyldes for å bruke veldig bred pensel når du snakker om eliten. Hvem er eliten?
– Eliten er dem som mener de vet bedre enn dem det gjelder. Det er en langvarig kamp i norsk historie mellom folkevalgte og embetsmannsstaten. Og det er det som er vår kritikk. Før i tiden ville en statsråd stått ansvarlig i en sak som politireformen, men nå dyttes det over på en politidirektør. Vi må ha gode embetsmenn, men makten skal ikke flyttes over til dem. Stadig mer makt flyttes over i en PR-boble.

Mener ny avgiftsøkning kan gi prissjokk på flybilletter: – Helt hinsides
– En vanlig person som tjener godt i Oslo er altså ikke eliten?
– Nei nei. Jeg er glad i både Oslo-folk og Stange-folk. Folk er folk. Og jeg tror det er like stor avstand til makten enten du bor i Groruddalen eller Ilseng i Stange.
– Min hovedkritikk går ut på at når det skal gjøres grep som å tegne opp nye regioner, sitter det fem personer og bestemmer det – uten å lytte til folk. 87 prosent av Finnmarks befolkning sa nei, og da sier de: Det driter vi i. Jeg mener det viktigste folk med makt kan gjøre er å lytte.
– Men da er du en populist, er du ikke?
– Noen mener det. Jeg mener det er folkestyre.
– Hvis det hadde vært flertall i Finnmark, hadde du da vært for det?
– Ikke i hjertet. Men da hadde jeg mistet argumentet mitt, sier han og ler.
– Hvis folk hadde ment det hadde jeg respektert det. Hvis det var en slik debatt i Stange hvor jeg bor, hadde jeg argumentert mot det. Men hadde jeg tapt den kampen måtte jeg forholde meg til det.