*Nettavisen* Nyheter.

Skal sykle fra Oslo til Kina

Foto: Thor-Ivar Guldberg (1881.no)

- Mange synes det er ren galskap, sier Ricard Salevik. Følg ham på turen her i Nettavisen.

11.03.09 09:19

Ricard Salevik (30) fra Oslo skal gjøre det få har gjort før ham. Sammen med kameraten Jean Frèdèric Gauvin (28) skal han sykle helt fra Oslo til Beijing i Kina - hele 1600 mil!

- Jeg gleder meg som en liten unge, sier Ricard til Nettavisen.

Onsdag morgen setter han seg på sykkelen, for å ta fatt på den store styrkeprøven.

- Akkurat nå er jeg mest rastløs etter å komme av gårde. Alt er planlagt ned i minste detalj, alt er pakket og klart og jeg er egentlig rimelig rolig. Jeg er mest konsentrert på oppgaven, sier 30-åringen.

Du kan følge Ricard og Jean Frèdèricher i Nettavisen gjennom leserbrev Ricard skal skrive underveis. Følg ellers med på Ricards egen nettside.

Det var en tirsdagskveld i april i fjor at han og hans franske kamerat kom på den sprø ideen om å sykle fra Oslo til Beijing. Planen ble utformet over et par øl på en pub i Oslo.

- Jeg syklet Oslo-Nordkapp for en del år siden, og så har jeg hatt lyst til å gjøre noe større. Og så bestemte vi oss for å sykle til Istanbul, men så tok vi et par øl ekstra og så ble det Kina, sier Ricard fornøyd.

Begge er eventyrlystne og har en lidenskap for sykling, men de har ikke vært på en lang sykkeltur sammen tidligere.

- Vi har bare vært på kortere turer før, så det blir litt spennende, sier 30-åringen, som tar permisjon fra jobben som salgsanalytiker i Opplysningen Digitale Medier mens han er borte.

Tar åtte mil om dagen
I ni måneder skal de sykle, gjennom 15 land, før de etter planen skal være framme i Beijing den 1. desember.

- Vi har lagt opp til en rute som tilsier at vi skal sykle åtte mil om dagen, seks dager i uken. Noen etapper bli lengre og noen kortere, sier Ricard.

Den første etappen strekker seg fra Oslo til Istanbul i Tyrkia. Bare den strekningen er på 4000 kilometer. Derfra går ferden videre mot grensen til Kina, en etappe på 6000 kilometer, før det gjenstår 6000 kilometer til før de er i Kinas hovedstad Beijing.

- Er du sikker på at dere klarer å gjennomføre denne lange sykkelturen?

- Jeg er 99 prosent sikker på at vi klarer å gjennomføre det. Det eneste som kan stoppe oss er at knærne ryker. Selv om vi blir syke vil vi klare det, siden vi skal sykle 200 av totalt 300 reisedager, sier Ricard.

Han forklarer utdyper hvorfor de valgte nettopp å sykle.

- Grunnen til at vi sykler er ikke at vi er fryktelig sporty, men fordi det er den beste måten å komme i kontakt med folk på. Jeg har gjort en del lengre sykkelturer før, og av en eller annen grunn synes folk at mennesker på sykler er fryktelig spennende. Mitt mål er å komme i kontakt med kulturer, og å få informasjon om ting jeg vet fint lite om, sier han til Nettavisen.

- Synes det er galskap
Selv om han skal tråkke langt, mener Ricard turen blir mye tøffere psykisk enn fysisk.

- Den største utfordringen blir de psykiske utfordringene knyttet til at vi reiser gjennom landskap og kulturer vi ikke kjenner til, det å kunne forholde seg nye kulturer i en presset situasjon og det å holde seg motivert hele tiden. Det er selvfølgelig ikke enkelt å forlate dame og familie. Det er kanskje det aller tøffeste, sier han.

For å klare de psykiske påkjenningene har han lest seg opp på geografi og kultur, samt pugget litt språk.

- Jeg har også snakket mye om det, tenkt på det, reflektert og prøvd å forestille meg en del scenarier. Men vi er begge to noen rimelig sta jævler, så vi skal nok klare det, sier Ricard.

Når det gjelder den fysiske treningen, så har det selvfølgelig blitt mye av det også, blant annet en del lange skiturer.

- Men hva sier dine venner om at du skal begi deg ut på dette?

- Det er to reaksjoner. Den ene kategorien er de som synes dette er rent galskap, og samtidig synes det er fryktelig heftig og tøft. Og så har du den andre kategorien som synes dette bare er galskap, punktum, sier Ricard, og ler.

Skal bo mye i telt
På turen har de med seg telt, og mange av nettene skal tilbringes under teltduken. Ellers så skal de bo hos private, eller på billige steder de måtte komme over.

- Det blir ikke femstjerners hele veien, sier han muntert.

Budsjettet deres er på 300.000 kroner. Det inkluderer både sykler, forsikring, mobiltelefoner, husrom og mat i ni måneder. Mye av dette dekkes av sponsorer.

Men turen er ikke bare en styrkeprøve. De vil også gi noe tilbake til stedene de sykler forbi. Før turen har de derfor samlet inn penger til et prosjekt i Tadsjikistan, et land med en brutal borgerkrig friskt i minnet, og hvor to tredjedeler av befolkningen lever i fattigdom.

- Vi hjelper 120 jenter mellom 15 og 23 år til å komme i gang med å starte sitt eget, lille firma. På turen kommer vi til å stoppe der i en eller to uker for å se arbeidet vi jobber med, forteller Ricard.

Sykkelturen blir dermed en sterk opplevelse, på mange måter.

- Til tider er jeg veldig i ekstase, og av og til er jeg veldig skjelven når jeg tenker på hva jeg skal begi meg ut på. Men jeg ser selvfølgelig veldig fram mot turen. For dette er noe jeg har drømt om i mange år, sier den spreke 30-åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.