bøler: 45-åringen dro fra Gardermoen til Istanbul på fredag og allerede lørdag startet det 1100 mil lange rittet.

Nordstrands Blad møtte Knut Erling Wedul, som til daglig jobber som ungdomsarbeider i Bydel Østensjø, dagen før avreise.

Alt var klappet og klart. Sykkel og sete var justert. Sekken var pakket. Og nervene i høyspenn. Drømmen til sykkelentusiasten fra Bøler var i ferd med å gå oppfyllelse.

Da jeg tok den Transsibirske jernbanen for mange år tilbake bestemte jeg meg for én dag å sykle fra Europa til Asia. Dette har jeg hatt lyst til lenge, dette har jeg drømt om, forteller Knut Erling, som åpenbart er i ekstase:

Varme og høye fjell

Dette blir helt sinnssykt! Det er vanskelig å forklare hva jeg føler akkurat nå.

25 syklister fra hele verden skal kjempe seg gjennom rittet som avsluttes i OL-byen Beijing 12. november. Den tøffe gjengen skal sykle deler av handelsveien (Silkeruten) som bandt øst sammen med vest i flere hundre år.

På et fjellpass mellom Kirgisistan og Kina vil deltakerne befinne seg hele 3615 (!) meter over havet.

Jeg frykter faktisk ikke den tynne lufta. Det jeg frykter mest er varmen og kulda. Noen steder vil vi sykle i 40 varmegrader. Vi må også belage oss på 10 minus når vi skal inn i fjellene, forteller Knut Erling Wedul.

Sykkel som lidenskap

I 1997 ble han bitt av sykkelbasillen og siden da har han ikke sett seg tilbake.

Sykling er Knut Erlings store lidenskap, og hvert år legger han igjen 400-500 mil på setet.

Om sommeren drar jeg alltid bort én til to uker med sykkelen i bagasjen. Jeg bruker ferien på å sykle 50 til 100 mil. Mange vil nok si at jeg er litt gæren, og jeg skjønner dem godt, ler han.

Hvordan har du forberedt deg før Silkeveien-rittet?

Det har vært enormt med planlegging. Jeg har trent som jeg alltid har gjort, og formen er god. Men det blir veldig tøft uansett. Jeg har kjøpt inn nytt utstyr, blant annet dekk og nytt styre. Det er viktig å ikke overlate noe til tilfeldighetene. Jeg har også med mange reservedeler.

Glad i eventyr

Knut Erling har alltid vært glad i å holde seg i form. Han har spilt fotball for Strømmen, og på 80-tallet var han en del av den velkjente joggebølgen.

Men ingenting er som sykling forklarer han.

Når man er ute og sykler opplever man mye mer enn når man er ute og løper. Som syklist får man sett mye natur og nye byer. Man opplever også mennesker på en helt annen måte.

Er nettverket rundt deg like opptatt av sykling?

Sannheten er at jeg har påvirket mange, både venner og familie, ler Knut Erling.

Hvor går turen neste gang?

Jeg drømmer om å sykle til fotball-VM i 2010!

Det jeg frykter mest er varmen og kulda

Knut Erling Wedul