RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal teste burger til 2,5 mill

(Thinkstock.com)
Burgeren, som skal serveres i London neste uke, har kjøtt helt og holdent skapt i laboratorium

Akkurat hvem som skal få smake på «delikatessen», er ennå uklart. Men til uken skal altså burgeren som helt og holdent er skapt i et laboratorium serveres i London.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Prisen for oppfinnelsen er 2,5 millioner og det er en anonym sponsor, samt den nederlandske regjeringen som har betalt for forskningen.

Skulle lanseres i fjor
Bak står professor Mark Post. Opprinnelig skulle kjøttet lanseres i fjor, men Post trakk lanseringen i siste liten fordi han mente produktet ikke var bra nok. Nå skal han være fornøyd.

Både fettet og kjøttet til burgeren er dyrket frem i et laboratorium og stammer fra stamceller fra musklene i en kunakke, helt forenklet sak.

Fra stamceller
Prosessen med å skape spiselig og smakelig kjøtt i et laboratorium regnes som svært spennende og en mulig løsning på å skaffe den voksende befolkningen på jorden nok mat i fremtiden. Produksjon av kjøtt regnes som en like stor forurenser som bil, og vil bare øke i fremtiden, mener klimaforskere.

Kort fortalt har Post og hans kolleger funnet en måte de kan skape kjøtt fra muskler og celler og selv avgjøre hvor mye fett som skal være i kjøttet.

Mark Post, som tidligere var professor ved Harvard, sier at en kommersiell utnyttelse av forskningen ikke vil kunne være en realitet før tidligst om 10 år.

Post sier at å servere burgeren til en ukjent person i London er en del av et PR-stunt, men også en test på om kjøttet består smakstesten.

LES OGSÅ: Knapt én prosent av oss spiser dette

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere