*Nettavisen* Nyheter.

Skal vi danse?

Foto: Paul Weaver (Side2)

Side2 tester ballroomtrening.

DANSEFABRIKKEN (SIDE2): Dansefeberen har for lengst tatt Norge med storm, og i kjølvannet av programmer som «Skal vi danse» og «Do you think you can dance» er det fremdeles mange som vil lære seg ballroomdansing.

Danseinstruktør Mats Brattlie (28) har med utgangspunktet i dans tatt treningen til spennende høyder. En miks av tøy, bøy, styrke og dans er hans konsept på «Dansefabrikken». Side2s reportere og helt nybegynnere innen ballroom, Linn Sollied Madsen (28) og Camilla Flaatten (31), hev seg i ilden og testet - det ble en time med høy puls, trinn (og tull) og hopp!

Se bilder nederst i saken!

HVA: Ballroom med mer. Treningen bygger på de ulike ballroomdansene alt ettersom hvilke nivå og ambisjoner man har med treningen.

- Jeg legger opp individuelle timer basert på hva man selv ønsker, men i og for seg er det koreografi mikset med isolasjonsøvelse, generell bevegelighet og litt yoga som er bakgrunnen. Er man nybegynner starter en som regel med tango, forteller Mats Brattlie til Side2.

Og tango ble det på nybegynnerne. Mats har valgt den argentinske, og fyrige dansen fordi de fleste kjenner den og trinnene er basis og relativt enkle å lære seg. Tankene går til sjalusi og maktkamp mellom to elskere. Dansen er stimende het og vakker å se på.

- Tangoen begynte på gaucho-steppene i Argentina for mange år siden. På kvelden rundt bålet måtte de argentinske cowboyene, og dansen ble utviklet ved at mennene danset med brystkassa mot bålet. Slik holdt de varmen hele natta, forteller Mats om tangoens opphav.

Herrene begynte etter hvert å danse tango på danseklubber i landet, kvinner hadde ikke tilgang.

- Da kvinnene endelig fikk tilgang, fikk tango et litt mer konkurransepreget utvikling, slik vi ser den i dag. Dansen er lett målbar, det vil si at man ser på helheten av trinn og holdning, sier Mats.

Side2 får en fornemmelse av at «Skal vi danse»-dommer Tor Fløysvik er i lokalet og dømmer oss med kritisk blikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Side2)

HVEM: Disse timene er for alle - Mats forteller at han har elever fra 14 til 55 år, og alle har ulikt utgangspunkt og ulike danseønsker.

- Jeg mener timen passer for hvem som helst. Vi tilpasser nivået sammen, og legger opp helt etter eget ønske. Her kommer alt fra brudepar til bedrifter som ønsker teambuilding, folk som bare ønsker å lære å danse og trene litt samtidig, sier Mats.

Han er tidligere landslagsdanser, og har jobbet som danser og koreograf ved en rekke show, reklame og for TV-produksjoner. Han var danserpartner med Elisabeth Andreassen og Trine Hattestad i TV 2s«Skal vi danse». 28-åringen er utdannet ved The Laban Centre/London Studio Centre.

HVORFOR: Dans er helt klart kondisjon, styrke og det er ikke minst holdningsbyggende.

- Jeg jobber teknisk, det vil si at man skal lære alt, og ikke bare trinnene. Du trener hele kroppen, fra magemuskler til armer og bein, sier danseinstruktøren.

HVOR OG NÅR: Ballroomtreningen finner sted på Dansefabrikken i Nydalen. Her tilbys også ulike både kurs og skreddersydde privattimer til bedrifter og privatpersoner.

En time med Mats koster 850 kroner, mens det selvsagt er dansepakker som utvikles sammen med instruktør og da blir prisen regnet ut ifra hvor mange timer en ønsker. Så alt er individuelt, og Mats fungerer som en personlig danseinstruktør.

- Jeg legger gjerne opp dobbelttimer, og da gjerne med hjemmelekser, slik at en får øvd fra gang til gang. Det skal være gøy, og det skal være trening. Vi beveger oss mindre enn før, så derfor mener jeg dette er en god kombinasjon for dem som ønsker bevegelighet og selvsagt har et ønske om å lære å danse, sier han.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

SIDE2 OM BALLROOM ++: Det er ingen tvil om at dette er en time som passer for alle som ønsker å lære og danse, og få en skikkelig treningsøkt ut av det i samme slengen.

Linn mener: Jeg ble kjempeglad da jeg hørte at Mats hadde valgt ut tango til oss. Jeg har alltid ønsket å lære meg den fyrige argentinske nasjonalsvingomen, og så i hemmelighet for meg at jeg automatisk ville bli omgjort til eleganse i bevegelse. Akkurat det skjedde ikke i løpet av første time, i hvert fall.

Jeg danset litt ballett i min barndom, og lærte meg både salsa og merengue et år jeg bodde i Latin-Amerika, så jeg har vært borti dansetrening. Dessverre er det ingen underdrivelse å si at jeg er svært rusten i danseferdighetene. Derfor var det perfekt for oss å begynne helt fra begynnelsen av med tangoen. Mats var utrolig profesjonell og flink til både å forklare og vise teknikken og trinnene, samt rose vår lille, men viktige framgang utover timen.

Mats var flink til å terpe på teknikken, men samtidig ikke så mye at de små tingene ødela for de store linjene. Det var en veldig god balanse.

Det beste var at vi hadde det utrolig morsomt, og ja, jeg føler faktisk at selv på denne korte tiden er jeg kommet et fint stykke lengre. Jeg mener, vi avsluttet med spektakulære løft og greier!

Faktisk hadde vi det så gøy at det ikke opplevdes som trening i det hele tatt, selv om vi ble både svette og røde i ansiktet. Derfor ble jeg genuint overrasket da jeg våknet dagen etter og var skikkelig støl i muskler jeg ikke viste jeg hadde engang. Alle muskler rundt ribbena, øvre magemuskler og skuldre hadde virkelig fått kjørt seg, og bare det å ta et dypt pust inn gjorde vondt!

Har du en drøm om å lære deg ballroom, eller er du bare på jakt etter noe morsomt og uvanlig å drive med på fritiden, så anbefaler jeg så absolutt ballroomtrening. Både skikkelig gøy, og veldig lærerikt.

Og om Gunnar fra Mo dukker opp neste gang jeg har dansesko på, så er jeg klar!

Camilla mener: Jeg ELSKER å danse, men har aldri kunnet et trinn bortsett fra da jeg var 10 år og hele klassen ble meldt på til dansekurs. Så dette var noe nytt og veldig spennende for min del. Oppvarmingen med skikkelig tøying var utrolig deilig (og vondt), vi fikk strukket og tøyd på nakke, skuldre og rygg. Meget sunt for en hyppig PC-bruker. Selve koreografien var litt vrien å få til først, å skulle dra beina elegant over gulvet, mens en holder overkroppen stiv og ser til siden ... Vel. Men det kom seg raskt. Og Mats er en strålende instruktør - han kan kunsten å føre selv den mest elendige danser og får deg til å slappe av. Energinivået stiger i takt med dansetrinnene, det er gøy - både å mestre og å svette!

Utover dagen kjentes den intense treningen på kroppen - stølheten i muskelgrupper rundt ribbeina var ukjent og ikke helt god. Men det ga seg heldigvis etter ett par dager...

Jeg har alltid trent mye aerobic og som sagt så elsker jeg dans, så dette er helt klart akkurat i min gate. Etter fire harde uker med Side2s treningsteam - så passet det glimrende med dans. Ja, dette anbefales på det varmeste.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Både Linn og Camilla har vært en del av Side2s treningsteam som har trent og kommet i form på fire uker.

Les våre treningsdagbøker her:
Camillas treningsdagbok
Linns treningsdagbok

3305

TIDLIGERE TRENINGSTESTER:
Boksing: Få boksetreneren hjem
Mer boksing: Ikke for pingler
Hva skal til?: Bli sprek på en måned
Line Dance: Er Line Dance bare for bondetamper?
IndoorWalking: - 200 kalorier på ett kvarter
Viryayoga: Sitter du mye foran PC-en?
Bootcamp: Send kroppen på Bootcamp
Meditasjon:- 15 minutter er nok
Catslide: Skli deg til strammere kropp
Corebar: Genial stang med bøy
Bikram yoga: Trening i 40 varmegrader

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.