RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skal vi kjøpe Statoil?

Først ville Fagforbundets Jan Davidsen kjøpe tilbake Statoil og Telenor, men nå er han ikke så sikker lenger. Er det lov å spørre hva landets mektigste fagforeningsleder egentlig mener?

I forrige uke gjorde Landsstyret i Fagforbundet forarbeidet til LO-kongressen og foreslo følgende: «LO vil arbeide for at offentlige virksomheter/selskaper som er privatisert eller delprivatisert tilbakeføres til det offentlige».

I praksis må det bety landets største teleselskap, landets største oljeselskap, flere tunge kraftselskaper - og en rekke lokale virksomheter.

Naturlig nok reiste spørsmålet seg raskt om Jan Davidsen virkelig mener at samfunnet skal bruke flere titalls milliarder kroner på å kjøpe tilbake aksjer i Telenor og Statoil. (Hva har han forresten tenkt å gjøre hvis de private eierne ikke vil selge? Ekspropiere?)

Ganske raskt fikk Fagforbundet politisk støtte. Senterpartiets Morten Lund sa til Dagsavisen at det ikke skal stå på dem, og SVs finanspolitiker Øystein Djupedal var heller ikke vond å be.

For Ap-leder Jens Stoltenberg må det selvsagt være irriterende å ha slike venner.

Sist gang Jan Davidsen var høyt på banen var da han ønsket at regjeringsalternativet til SV, Ap og Sp snart kom på banen og lovet høyere skatter!

Når det gjelder høyere skatter, står nok Davidsen på sitt.

Men i saken om å kjøpe tilbake Telenor og Statoil er det vanskelig å forstå hva han egentlig mener.

Rett før helgen «rettet» nemlig Fagforbundets hjemmesider opp saken, og skrev følgende:

«I media i dag har det blitt fremstilt som om Fagforbundet mener det skal brukes milliardbeløp på å kjøpe tilbake aksjer i blant annet Statoil. Det er ikke riktig, og tar fokuset bort fra det saken dreier seg om, nemlig at kvalitet og tilgjengelighet må sikres i de viktigste tjenestene for folk.»

Så følger noe mer svada som ikke går til sakens kjerne (interesserte kan lese selv her ), og det store spørsmålet gjenstår:

  • Mener Jan Davidsen at delprivatiserte selskaper skal tilbakeføres eller ikke?
  • Gjelder det i tilfelle ikke for Telenor, Statoil og kraftselskapene?

Skjønner du hva Fagforbundet mener? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere