RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Geir Mangusson (Scanpix)

Skammelige bondekrav

Sist oppdatert:
Bøndene har i dag lagt fram sine krav i jordbruksoppgjøret. - Kravene er usosiale, mener Frp i dette debattinnlegget.

SI DIN MENING UNDER ARIKKELEN

Av Hans Frode Asmyhr, Landbrukspolitisk talsmann, FrP

Bøndenes organisasjoner la i dag frem kravet på 3,3 milliarder kr i årets jordbruksoppgjør. Oppgjøret skal sikre bøndene økte inntekter. Det kan sikkert høres vel og bra ut, men det er vi som forbruker som må betale for det. Dersom bøndene får gjennomslag hos regjeringen for kravet der mesteparten skal hentes inn gjennom dyrere mat for deg og meg er det grunnleggende usosialt og en skam.

Bondelagtes krav kan bety en dobbel regning til det norske folk i form av at maten blir dyrere som følge av landbruksoppgjøret, i tillegg til at Arbeiderpartiet har varslet at matmomsen kan øke. Konsekvensen er at den vanlige forbrukeren rammes dobbelt. For folk med høye inntekter vil kanskje ikke en økning i matvareprisen merkes, men for de som allerede har en trang økonomi vil økte priser på melk og kjøtt forverre deres økonomi ytterligere.

Norge er det eneste landet i Europa med egen næringsavtale for jordbruk, hvor priser reguleres gjennom politisk kontroll. Det er på tide å avskaffe denne foreldede ordningen og gi norske bønder frihet som selvstendige næringsdrivende. Den beste måten å sikre bøndene økte inntekter er å gi dem mulighet til å tjene penger på gården sin. I stedet for at staten skal tvinge dem til å ha et kunstig lavt antall husdyr eller legge meningsløse maksimumskrav på hvor mange liter melk de kan produsere, bør bøndene få frihet til å drive lønnsomt. Det er dagens strenge markedsreguleringer av landbrukssektoren som gjør bøndene avhengig av subsidier fra staten. At de i neste omgang krever økte overføringer er et solid bevis på at dagens landbrukspolitikk for lengst er passé.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere