*Nettavisen* Nyheter.

Skandalereality til NRK

Foto: (NRK)

Barnepsykologer raser mot «Babylånerne».

13.01.09 21:33

(SIDE2:) I «Babylånerne» som starter på NRK3 i dag, skal fem tenåringspar få kjenne på kroppen hvordan det er å ha barn.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Parene, som selv er mellom 16 og 19 år, skal i tre dager ha ansvaret for en fremmed baby som så blir byttet ut med et barn i 3 års alderen. Etter hvert skal de også ta vare på en 11-åring og en tenåring.

Hardt arbeid
Det britiske konseptet tar sikte på seg å fungere som en avskrekkelse mot tenåringsgraviditeter, ved å vise de unge parene akkurat hvor hardt det er å være foreldre.

Det er BBC som står bak ideen og de kaller det «et unikt sosialt eksperiment», men programmet fått barnevernere og psykologer til å rase.

Skeptisk
Babyene er mellom 6 og 9 måneder gamle, og barnepsykolog og forfatter Berit Waal er ytterst skeptisk til et slikt prosjekt.

- For en baby i den alderen er én dag som et par uker, og det å ta en så liten baby bort fra foreldrene sine for å bo tre dager med vilt fremmede mennesker er noe jeg vil fraråde på det sterkeste, tordner Waal.

Se klipp fra programmet her
(artikkelen fortsetter nedenfor)

HTML EMBED
video_embed(12007,1);

Waal påpeker at dette er noe helt annet enn å bli passet av besteforeldre eller andre voksne som barnet har blitt vant til og kjent med under trygge omstendigheter.

- Det handler om tilknytning og det er ikke bra for babyer å bli overlatt til fremmede utenfor stabile relasjoner. Babyer trenger også tid til å bli kjent med folk.

Rasende og avvisende
Waale forteller at en frisk baby ville reagert med raseri på å bli forlatt av sine foreldre på denne måten.

- Etter at den kom hjem vil nok babyen opptre avvisende mot foreldrene sine, noe som selvsagt vil oppleves som fælt for moren og faren. Babyen vil også føle seg utrygg i flere uker etterpå.

- Hvis barnet hadde en følelse av utrygghet fra før, vil en slik opplevelse understreke denne mistilliten, sier hun og legger til at dette nok aldri ville skjedd i Norge.

- Nei, det ville vært helt utenkelig tror jeg, og nærmest ulovlig, sier hun.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Klikk på bildet for å forstørre.

Waal reagerer også på at babyene blir overlatt i såpass uvante hender.

- Det vil nok gå bra med både babyene og paret til å begynne med, men så vil babyen bli trøtt og begynne å skrike på moren, og hva skal disse tenåringene stille opp med da?

Da Side2 skrev om serien for første gang, hadde vi en avstemning der 80 prosent av leserne mente dette grenset til barnemishandling.

Les mer: Låner bort spedbarna sine

Også britiske og amerikanske eksperter har stilt seg svært skeptiske etter hvert som programmet har blitt sendt i de to respektive landene.

Både barnets foreldre og barnepiker sitter i nabohuset klare til å gripe inn, men ifølge en artikkel på Wikipedia, skjedde dette sjeldent i den britiske versjonen.

«Få foreldre blandet seg inn selv om babyene ble veldig oppskaket, og barnepikene ga kontroversielle råd som «la dem gråte det av seg»», skriver en bruker.

Foreldrene var like ved
Arne Helsingen, TV-sjef i NRK, sier at kanalen har hatt kontakt med BBC i forbindelse med innkjøpet av programmet. De har også hatt diskusjoner om den etiske delen ved serien.

- Serien er laget med hensikt å skape situasjoner unge par kommer opp i når de får barn tidlig. Dette har hatt en positiv effekt i England, sier han.

Fordi foreldrene fikk være i nærheten, var dette ikke et påskudd for ferie eller pause fra barna.

- Foreldrene kunne se på dette hele tiden og var like ved, så de var ikke fysisk milevis unna. Det var også en profesjonell barnepike tilgjengelig, sier han.

Han har sett at det har vært nettdiskusjoner rundt programmet, men påpeker at serien hadde en konkret hensikt. Det var altså ikke meningen å lage et humorprogram om uvitende tenåringer.

- Vi har tatt det valget vi har tatt, og serien er nå en gang laget. Med den dokumentasjonen vi har, synes vi det er viktig å vise med tanke på hensikten: Å vise hvordan det er å få barn tidlig, sier han.

Kommer neppe til Norge
Kunne et lignende program vært laget i Norge?

- Ja, jeg tror det. Men det kommer an på hva slags opplegg det ville vært, og det er helt hypotetisk. Jeg tror ikke NRK kommer til å lage det, sier han.

En av grunnene til at det ikke ville fungert like bra i Norge, er at tenåringsgraviditeter er langt vanligere i Storbritannia og USA.

- Jeg har ikke hørt noe om at det skal bli laget i Norge, sier Helsingen.

Stress og angst
Den britiske veldedighetsorganisasjonen «Teens and Toddlers» (Tenåringer og Smårollinger) som jobber for å få ned antallet tenåringsgraviditeter, ønsket ikke å hjelpe til med programmet.

- Vi var usikre på tilsynet og profesjonalismen til folkene involvert. Vi fikk ikke nok detaljer så vi avslo videre involvering med prosjektet, forklarer direktør Peter Hein til The Daily Mail.

NRK sender den amerikanske versjonen av programmet, og også på andre siden av Atlanteren var det skepsis å spore.

- Programmet kan være skadelig for de bortlånte babyene som må bo med fremmede mennesker uten mye erfaring i flere dager. Dette er ikke et sosialt eksperiment, det er en ytterst villedet prosjekt som setter våre mest sårbare borgere, små barn som trenger vår kjærlighet og beskyttelse, i fare, uttalte støttegruppen Zero to Three i en pressemelding ifølge LA Times.

American Academy og Child and Adolecent Psychiatry sa seg enige i samme artikkel, og hevdet at programmet kunne føre til stress og angst hos barna som var involvert.

- Et barns følelse for sikkerhet bør ikke gambles med, uttalte AACAP-direktør Robert Hendren.

Se «Babylånerne» på NRK3, tirsdager klokken 19.55

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.