*Nettavisen* Nyheter.

Skandaløst OL-vedtak

Tromsøs OL-drøm blir et økonomisk mareritt. Planen er et lappverk av drømmer og det lukter kostnadssprekk lang vei. Hvis Stortinget sover, kan første skritt bli tatt ut i hengemyren allerede i vår.

Sammenliknet med den lange veien helt nødvendige veiprosjekter har gjennom byråkratiet, er det skremmende å se hvor lett en ny OL-søknad ser ut til å gli igjennom.

De første politikerne har allerede uttalt seg positivt. I vår kommer stortingsproposisjonen, og går den igjennom kan ingenting stoppe marerittet.

Idrettens ja til Tromsø kom til tross for at evalueringsrapporten som har vurdert Lillehammers og Tromsøs OL-skisser enkelt kan oppsummeres slik:

Materialet fra Tromsø er usikre skisser, men Lillehammer har ikke en sjanse til å vinne.

Bare en person - Erik Eide, som er anleggsansvarlig i Norges Idrettsforbund - tok den helt naturlige konsekvensen og fraråder Norge å søke!

TV 2 Nettavisen har gått igjennom evalueringen. Den er nådeløs, og det er en gåte hvorfor flertallet likevel stiller seg bak noe så tynt som Tromsøs søknad.

Noen høydepunkter:

Tromsø vil arrangere lekene i februar. Da er det ikke lys nok og snøforholdene er usikre. ”Utilrådelig,” sier utvalget og antyder mars, uten at man vet hva det betyr i mindre fjernsynsinntekter fordi hockeysesongen er i full gang i USA på dette tidspunkt.

Den planlagte deltakerlandsbyen skal ligge på en søppelfylling uten at noen vurdering av miljømessige og investeringsmessige konsekvenser.

Utforløypen skal legges fra Tromsdalstind og krysse et reintråkk og tråkke andre miljøinteresser på beina. Den må for øvrig uansett rives etter OL.

For å få plass til deltakerne, må 1000 Tromsø-familier tvangsflyttes fra leilighetene sine under OL.

Tromsø trenger 55.000 senger, men har bare 5700 innenfor 2 timers reise. "Løsningen" er at man har pratet løst med et cruiserederi, som kanskje kan være interessert i å leie dem åtte cruiseskip.

Og når det gjelder idrettsanleggene, så er de, ifølge utvalget, "på skissestadiet".

Hjelpe oss!

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Bør Norge søke OL?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat

Det tynne økonomiske materialet som er lagt fram, er definitivt ikke overbevisende. Tromsø skal videreselge anleggene sine (sikkert stor etterspørsel) for en halv milliard - og selge billettene dobbelt så dyrt som Lillehammer.

Bare her ligger en mulig sprekk på 800 millioner kroner.

Idrettsanleggene skal koste 1,8 milliarder - 100 millioner mindre enn på Lillehammer.

Det virker urealistisk.

Eller som utvalget sier det: Arrangementskompetansen i Tromsø er på linje med Lillehammer da de startet på midten av 80-tallet.

Og for å rekapitulere hvordan det gikk: Første budsjettet satte en prislapp på 1,5 milliarder kroner. Resultatet ble en sprekk på syv - 7 - milliarder kroner!

Skrekk og gru!

Utvalget tror selv at Tromsø vil koste staten og skattebetalerne 2,8 milliarder kroner mer enn Lillehammer.

Hvis Tromsø treffer blink, blir regningen for staten totalt 6,3 milliarder kroner.

Hvis Stortinget sier ja til noe som er tilsvarende løst som forrige gang, lover Nettavisen å navngi alle som stemmer for.

Ingen av dem kan noengang senere i sin karriere bruke ordene "dette har vi ikke råd til" med et fnugg av troverdighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag