Skandinavias eldste golfklubb

Noen mil nord for Københavns sentrum ligger den eldste golfbanen i hele Norden. Den ble stiftet i 1898 og kan fortsatt by på en golfopplevelse du knapt finner maken til.

21.11.06 08:20

Egentlig er alt galt. Vedlikeholdet er middels, banemerkingen en skandale og banen ligger på et åpent, flatt jorde.

Likevel er det en deilig, aldrende dansk skjønnhet som innbyr til en hyggelig runde. Du skjønner det allerede når du leser de lokale reglene: «Der skal udvises den største hensynsfuldhed over for Dyrehavens publikum og hjortevildt».

Ingen moteslave

Klikk på bildet for å forstørre.

Den kongelige danske golfbanen er ikke noe man slumper over, her kommer man kun hvis man vet hvor man skal. Du kan ikke en gang kjøre frem til klubbhuset. Enklest er å ta jernbanen eller en drosje, og så er det å gå noen hundre meter på en gangvei til klubbhuset.

Allerede her oppdager man at Københavns Golf Klub ikke er noen moteslave: Driving rangen er nøktern, treningsområdet for nærspill er spartansk og både pro shop og garderobeanlegg er av enkel type.

Men det holder, og stemningen på terrassen er gemyttelig, rolig dansk. Københavns Golf Klub er en bane med betydelige mengder hygge.

Flatt og enkelt

Allerede fra første utslag (et flatt par tre-hull på 165 meter fra gul) skjønner man at dette ikke er noen monsterbane av amerikansk tilsnitt. Det er flatt og åpent, og de største hindringene for en god score er erværdige trær, en rough som kan vokse høy og mange blinde slag.

Købehavns Golf Klub premierer sine medlemmer som kan banen. Og har du ikke spilt den før, anbefales du å gå med en lokalkjenning eller å lese baneguiden ganske nøye underveis.

Slår du normalt langt og rett og holder deg på fairway, er det godt mulig å score bra.

2000 hjort

Det kongelige tilsnittet med over 2000 kronhjort og umiddelbar nærhet til jaktslottet Eremitagen er Københavns særpreg.

HTML EMBED

Ved siden av tradisjonen da, vel å merke.

Når du vandrer langs fairwayene, kjenner du at her har vokst gress siden landsbyen Stokkerup ble nedlagt og gjort om til gress-slette i 1670. Banen begynte som ni hulls-bane, men ble utvidet til 18 hull i 1928 for siden nesten ikke å ha vært rørt.

Som bane, må naborivalen Rungsted noen kilometer lengre nord erklæres som bedre. Men det er Københavns som har de tunge, ærverdige tradisjonene.

Anakronisme

Strengt golffaglig innbyr Københavns Golf Klub til en kraftig modernisering. I dag holder ikke 6.012 meter fra hvit tee når banen ellers har få og enkle hindre. Banerekorden er på 63 slag.

Men siden de færreste av oss spiller golf som et yrke, kan Københavns Golf Klub trygt anbefales for dem som ønsker seg en meget trivelig stund. Ideelt i forbindelse med en week end-tur til København, og det blir aldri feil å avslutte runden med en iskald forfriskning på terrassen foran klubbhuset.

Det er vanskelig å slå Københavns Golf Klub hvis du er ute etter en god, gammeldags golfbane med kongelige aner tilbake til Kong Christian VI som fikk bygget Eremitageslottet i 1736...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.