Skandinavisk ulv livsfarlig for elgen

Stockholm (NTB-TT): Ulven i Skandinavia er farligere for elg enn amerikansk ulv. De skandinaviske gråbeinene dreper flere elger enn deres artsfeller i Nord-Amerika, viser en ny svensk studie.

Ifølge studien fra Grimsö forskningsstasjon i Midt-Sverige er årsaken at skandinavisk ulv i stor grad lever på elgkalver. Skandinavisk elg forplanter seg raskere enn den nordamerikanske, slik at tallet på kalver i bestanden er høyere.

En opptelling viser at kalver utgjorde 36 prosent av de drepte elvene i nasjonalparken Isle Royale i den amerikanske delstaten Michigan. I Skandinavia var andelen langt høyere, med 67 prosent, skriver nyhetsbyrået TT.

En av årsakene til forskjellen er at ulvene i Skandinavia har langt større områder å leve på, enn ulvene i Nord-Amerika. Dermed har de også flere elger å jakte på, og kalvene velges ut fordi de er et lettere bytte enn de voksne dyrene.

Ulven er omstridt i Sverige, slik den også har vært i Norge. Så sent som i 1966 ble det svenske ulven fredet, etter at bestanden var sunket til rundt ti dyr, og etter en famlende start på 1980-tallet har den svenske ulvestammen igjen begynt å vokse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.