Skandinavisk ulv livsfarlig for elgen

Den norske ulven (bildet) er mye farlgere for elgen er den nordamerikanske, viser en svensk studie.

Den norske ulven (bildet) er mye farlgere for elgen er den nordamerikanske, viser en svensk studie. Foto: Løchen, Per

Stockholm (NTB-TT): Ulven i Skandinavia er farligere for elg enn amerikansk ulv.

21.04.12 21:31

De skandinaviske gråbeinene dreper flere elger enn deres artsfeller i Nord-Amerika, viser en ny svensk studie fra Grimsö forskningsstasjon i Midt-Sverige.

Årsaken skal være at skandinavisk ulv i stor grad lever på elgkalver. Skandinavisk elg forplanter seg raskere enn den nordamerikanske, slik at tallet på kalver i bestanden er høyere.

En opptelling viser at kalver utgjorde 36 prosent av de drepte elvene i nasjonalparken Isle Royale i den amerikanske delstaten Michigan. I Skandinavia var andelen langt høyere, med 67 prosent, skriver nyhetsbyrået TT.

En av årsakene til forskjellen er at ulvene i Skandinavia har langt større områder å leve på, enn ulvene i Nord-Amerika. Dermed har de også flere elger å jakte på, og kalvene velges ut fordi de er et lettere bytte enn de voksne dyrene.

Ulven er omstridt i Sverige, slik den også har vært i Norge. Så sent som i 1966 ble det svenske ulven fredet, etter at bestanden var sunket til rundt ti dyr, og etter en famlende start på 1980-tallet har den svenske ulvestammen igjen begynt å vokse. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.