Skandinaviske piloter sovner oftest i cockpiten

Oslo (NTB): Norske, svenske og danske piloter sovner langt oftere på jobb enn andre europeiske piloter, viser en ny undersøkelse. Over halvparten av norske piloter har opplevd å sovne under flygingen.

En ny omfattende undersøkelse, som har sammenstilt svar fra til sammen 6.000 europeiske piloter fordelt på åtte land, viser at urovekkende mange piloter sovner mens de flyr, skriver VG.

Undersøkelsen viser også at det er de skandinaviske pilotene som sliter mest med å holde seg våkne. For mens bare 10 prosent av de franske pilotene og 25 prosent av de britiske pilotene oppgir å ha sovnet på jobb, så svarer over halvparten av de norske, svenske og danske pilotene at de har sovnet, ifølge undersøkelsen.

Tre av fem skandinaviske piloter oppgir at de har gjort feil under flygingen som følge av tretthet.

- Jeg har ikke noen god forklaring på at vi i Skandinavia sovner mest, men en antakelse er at vi flyr i lange perioder med mørke, og at vi har mer krevende værforhold i Skandinavia enn på resten av kontinentet, og dermed raskere blir mer slitne. I Norge har vi også svært mange landinger per dag. Ingen andre land har samme tetthet av flypasser med passasjertrafikk som i Norge, sier nestleder i Norsk Flygerforbund, Christian Langvatn, til NTB.

Han forteller at en standard arbeidsdag er mellom 8 og 13 timer for pilotene, men at arbeidsdagene kan bli lenger på grunn av dispensasjonsordninger i regelverket. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.