RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skapte amerikansk skjærsild

Sist oppdatert:
John Haskell vakte oppsikt med sin bok «Amerikansk skjærsild», men sier den ikke har noe med kristendom å gjøre.

Det er trukket mange linjer mellom «Amerikansk skjærsild» og Dantes «Den guddommelige komedie». Kanskje ikke så rart siden skjærsild opptrer i begge. Men selv om skuespilleren og dramatikeren - og nå forfatteren John Haskells bok har likhetstrekk med Dante, er det mange som velger å se den som en roadmovie.

- Et litterært funn
John Haskell ble kalt fjorårets litterære funn i USA. «Amerikansk skjærsild» handler om en mann som mister sin kone på en bensinstasjon på ferd over USA. På sin leting etter den fortapte frue havner mannen opp i de mest absurde, komiske og tidvis rørende situasjoner.

- Jeg kalte den bevisst «purgatorio» og ikke «purgatory» på mitt eget språk for nettopp å fjerne den litt fra det katolske, kristne begrepet, men jeg forstår det slik at dere ikke har skjærsild i statsreligioneni Norge, sier John Haskell til TV 2 Nettavisen.

Han sier at ideen om skjærsild for ham er absurd, fordi ideen om synd er det.

- Menneskelig aspekt
- Jeg er mer interessert i det menneskelige aspektet, sider ved hvordan vi oppfører oss. Synd bryr jeg meg ikke om, sier han.

Kanskje kan boken leses som en kommentar til «den amerikanske sjelen» etter 11. september. Haskell er ikke fremmed for tanken.

- Død og tap og sorg er jo en del av det. Selv var jeg ikke så interessert i å si noe om tiden etter 11. september. Jeg var selv i New York da det skjedde, men jeg ser jo at noe har skjedd med vår tankegang så jeg synes den måten å lese romanen på er helt ok, sier han.

I USA er det blitt slik nå at man omtrent selger filmrettighetene til en bok før den er kommet ut. Haskell sier at han har solgt rettighetene, men han ser ikke akkurat at hans metafysiske roman kan bli en dundrende, kommersiell suksess.

- Derimot er min neste bok langt bedre egnet som film, ler han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere