RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skapte mordgåte ut av sorg

Johan Theorins egen sorg over sin døde venn, ga ham hans store litterære krimgjennombrudd.

(SIDE2:) Journalisten Johan Theorin hadde skrevet to refuserte bøker (og en versjon av sin suksesskrim «Skumringstimen») da han mistet en av sine beste venner.

Da forlaget returnerte hans første utkast til krimromanen «Skumringstimen», satt han hjemme og sørget. Og han funderte på hvorfor de pårørende får så lite plass i tradisjonell krim.

Av det oppsto en av hovedpersonene i romanen.

Julia har i over tyve år vært nedtynget av sorgen etter at den lille sønnen forsvant sporløst fra familiens sommerhus på Öland. Halvt alkoholisert, nærmest helt uføretrygdet, undrer hun seg på når hennes gamle far, Gerlof, kaller henne tilbake til øya med ”Jeg tror. jeg vet litt mer om hvordan det foregikk”.

Johan Theorin - Skumringstimen
Johan Theorin - Skumringstimen
Fossum overbeviste
-Jeg trodde faktisk ikke det gikk an å skrive en krimbok der sorg var et så stort element, men så leste jeg Karin Fossums ”Elskede Poona”, sier Jonas Theorin.

Etter tredje forsøk er han en suksesshistorie. Allerede før utgivelsen ble boken solgt til sju land, deriblant England og USA.

-Det er greit at det kom nå og ikke da jeg var 23, ler 45-åringen. Boken har sin handling nærmest helt og holdent fra Öland der Theorins morsslekt Gerlofsson er fra og der han fremdeles tilbringer mye tid.

Og i så måte er ”Skumringstimen” ikke bare en krimroman, det er også en historie om svunnen tid, om eldres kunnskap og om sorg og forgjengelighet.

Gamle menn
I sentrum står foruten Julia aller mest tre eldre herremenn, hennes far og hans to kamerater, som på sitt saktmodige vis (faren bor på aldershjem) nøster i gåten om hva som skjedde da barnebarnet Jens forsvant i 1972.

Mens datteren trekkes ut av sorgen, forsøker gamle Gerlof å holde henne på Öland og i hennes liv.

Det er litt spesielt å lese en bok der så gamle menn som ikke er redd for å dø er detektivene.

-Jeg mistet min egen bestefar som var fra Öland da jeg var 12. Da gikk mye kunnskap tapt. På det viset er jo ”Skumringstimen” en slags lengsel tilbake til det gamle samfunnet for 100 år siden, sier Theorin.

Rolig og stemningsfull
Samtidig er han overrasket over at flere har sagt at de oppfatter boken hans som en såkalt ”pageturner”. Det går ikke fort i de gamle menns verden.

- Det er rolig tempo, mye stemning og miljø og mye prat, smiler Theorin.

”Skumringstimen” handler om ondskap hos voksne, men også blant barn i karakteren Nils Kant – et spøkelse som ligger over Gerlofs barnebarns forsvinning.

-Jeg leste en gang et intervju med en ölandsboer som sa at livet før var så hardt at det ikke var rom for drømmere. Som forfatter har det hengt litt ved meg, sier Johan Theorin.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere