Litauen har startet innledende gransking av tvangsomdirigeringen av et Ryanair-fly til Hviterussland, opplyser landets riksadvokatkontor.

Passasjerer og besetning som til slutt kunne lande i Litauens hovedstad Vilnius søndag kveld, skal spørres ut av litauisk politi.

– Vi forventer at de samarbeider med politimyndighetene og gir våre tjenestemenn all informasjon de har kjennskap til, sa statsminister Ingrida Simonyte etter å ha møtt passasjerer på flyplassen i Vilnius.

Litauens regjering fordømmer kraftig omdirigeringen av Ryanair-flygingen og kaller det en statlig terrorhandling mot EU-borgere og andre lands borgeres sikkerhet.

Regjeringen i Vilnius varsler at den skal samarbeide med internasjonale partnere for å blokkere hviterussisk luftrom for internasjonale flyginger.

Les også: Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk: Regimekritiker ble pågrepet

Omdirigert og tvunget ned

Den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj ble pågrepet da flyet han satt i, ble tvunget til å lande i Minsk søndag, angivelig på ordre fra presidenten.

Protasevitsj er en kjent regimekritiker og tidligere redaktør i den opposisjonelle kanalen Nexta på Telegram. Søndag var han passasjer i et Ryanair-fly som tok av fra Aten med kurs mot Litauens hovedstad Vilnius.

Men da flyet kom inn i hviterussisk luftrom, ble det omdirigert og landet i stedet på en flyplass utenfor den hviterussiske hovedstaden Minsk, der Protasevitsj ble pågrepet.

Det statlige hviterussiske nyhetsbyrået Belta melder at president Aleksandr Lukasjenko personlig beordret et jagerfly på vingene for å eskortere flyet til Minsk. Begrunnelsen var at det angivelig var sprengstoff om bord og at flyet måtte nødlande. Flyet ble deretter gjennomsøkt uten at det ble funnet bomber eller lignende.

– Statlig terrorisme

Litauens president Gitanas Nauseda reagerer sterkt på pågripelsen.

– Regimet står bak den avskyelige handlingen. Jeg krever at Roman Protasevitsj løslates med en gang, skriver Nauseda på Twitter.

– Jeg ber allierte i Nato og EU om straks å reagere mot den hviterussiske trussel mot internasjonal luftfart, skriver han videre.

På en pressekonferanse i går kveld utalte presidenten at tilfellet trenger en grundig etterforskning fra Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart, av hvordan en statlig terrorhandling kunne bli begått mitt på lyse dagen. Han advarer om sanksjoner dersom Protasevitsj ikke løslates.

– Vi krever at Raman Protasevitsj blir løslatt. Hvis ikke det blir gjort blir det snakk om svært alvorlige sanksjoner som står til EUs disposisjon, sier han.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki kaller det «statlig terrorisme».

– Jeg fordømmer på det sterkeste pågripelsen av Roman Protasevitsj begått av hviterussiske myndigheter som kapret et passasjerfly fra Ryanair. Dette er en forkastelig statlig terrorhandling, skriver han på Twitter.

Les også: Kjent holocaust-overlevende død

USA fordømmer Hviterussland

Hviterussland har ved å tvinge et fly med en regimekritiker om bord til å lande i Minsk, begått en sjokkerende handling som USA fordømmer, uttaler Washington.

– USA fordømmer kraftig den tvungne omdirigeringen av en flygning mellom to EU-land og den påfølgende pågripelsen av journalisten Roman Protasevitsj i Minsk. Vi krever hans umiddelbare løslatelse, sier utenriksminister Antony Blinken.

– Denne sjokkerende handlingen begått av Lukasjenko-regimet satte over 120 passasjerers liv i fare, blant dem amerikanske statsborgere, sier Blinken.

Amerikansk UD sendte ut uttalelsen søndag kveld etter at Protasevitsj ble pågrepet da Ryanair-flyet han satt i, ble tvunget til å lande i Minsk.

Protasevitsj er en kjent regimekritiker og tidligere redaktør i den opposisjonelle kanalen Nexta i Telegram-appen.

Les også: Høyre-drama om Forsvarsbudsjettet: Intens dragkamp på landsmøtet