Gå til sidens hovedinnhold

Skarp korona-advarsel til Oslo og Bergen: - De må stramme inn

Nye og inngripende tiltak skal slå ned en smitteutvikling som går i gal retning.

KONGENS GATE, OSLO (Nettavisen): - Det viktigste nå er å beskytte liv og helse, sa statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen om koronasituasjonen torsdag.

Hun sier Norge nå har noen uker der «vi må få snudd utviklingen» og kommer med nye innskjerpinger.

Les også: Dette er de nye og svært strenge korona-tiltakene

Særlig bekymret for Oslo og Bergen

- Vi må ta ansvar sammen, og de neste ukene må vi være mer hjemme, innledet hun og sa at smitten særlig brer seg i Oslo og Bergen, men også i andre klynger rundt om i landet.

Regjeringen la torsdag fram en lang rekke med tiltak som skal slå ned den økende smittespredningen. Her gir de også kommunene konkrete råd om hva de nå må gjøre på skolene.

Helseminister Bent Høie har vært i kontakt med de store byene og mange av de store kommunene.

Må vurdere skoler på rødt tiltaksnivå

- Den kontakten er veldig god. Oppfordringen er at de tar for seg listen, sier Erna Solberg til Nettavisen og forklarer hva kommunene nå kan gjøre:

- På den listen vil man se hva som er de mest aktuelle tiltakene, for eksempel å sette alle eller noen ungdomsskoler og videregående skoler på rødt. Men de må stramme inn, for vi ser tallene for Bergen og Oslo. Mange andre større kommuner må også stramme inn.

- Bryte opp skoleklasser

- Hva betyr det å sette skoler på rødt tiltaksnivå?

- Det betyr å bryte opp skoleklasser i kohorter, slik at ikke alle møtes samtidig. Det betyr færre nærkontakter dersom man blir smittet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Nettavisen.

- Hvor langt er det fra rødt tiltaksnivå til full nedstengning?

- Det er et godt stykke. Vi håper det er mulig drive skolene med mindre kohorter. Vi ønsker å prøve ut det, sier Guldvog.

Nettavisen stilte også spørsmål til helseminister Bent Høie om han opplever at han og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er på linje når det gjelder tiltak i hovedstaden.

- Helt på linje, svarte Høie.

Les også: Dette er de nye og svært strenge korona-tiltakene

6000 nye smittede på få uker

Det er meldt om mer enn 6000 smittede de siste ukene, og kurven blir brattere fra uke til uke, samtidig som det er mørketall, understreket statsministeren.

- Hvis vi lykkes med disse tiltakene kan vi ha håp om en mest mulig normal jul, sa helseminister Bent Høie (H) på spørsmål fra pressen.

- Vi har mindre kontroll enn vi ønsker

- Vi har ikke mistet kontrollen, men vi har mindre kontroll enn vi ønsker, og det går i gal retning, uttalte statsministeren da hun kort tid i forveien orienterte om koronasituasjonen fra Stortingets talerstol torsdag formiddag.

Erna Solberg pekte på at smittetallet i samtlige fylker nå ligger over 20 per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Les også: FHI: Fra disse landene kommer innvandrerne med mest smitte i Norge

- Vær mest mulig hjemme

Statsministeren pekte på en utvikling rundt om i Europa der flere og flere land stenger ned, sykehusene fylles opp og mange dør med koronaviruset. Hun understreket at utviklingen så langt ikke er like dramatisk i Norge, men at det må en nasjonal dugnad til for å hindre at det skjer.

- Jeg har en innstendig oppfordring til det norske folk de neste ukene: Vær mest mulig hjemme. Gå gjerne tur, men begrens din sosiale omgang med andre, sa Erna Solberg i Stortinget.

Nye nasjonale smittevernråd

  • Regjeringen innfører nasjonal skjenkestopp ved midnatt
  • Regjeringen anbefaler at alle holder seg mest mulig hjemme og begrenser sosial kontakt
  • Unngå unødvendige innenlandsreiser.
  • Grense på inntil 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler og 50 personer på innendørs arrangement uten fastmonterte seter.
  • Innendørs kan det være inntil 200 personer på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Endringen iverksettes midnatt, natt til mandag 9. november.
  • Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge.
  • Alle universiteter, høgskoler og fagskoler skal vurdere om de i perioden fremover kan redusere undervisning og annen aktivitet som bidrar til økt mobilitet.
  • Videregående skoler og ungdomsskoler må forberede seg på at tiltaksnivået kan bli rødt, dersom smitten stiger ytterligere.

( Klikk her for å se pressemeldingen fra regjeringen.no)

Les mer

Oxford-vaksinen mot korona er kraftig forsinket

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken