RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skarpskyttere kunne brukt politihelikopteret

Oslo (NTB): Etter terrorangrepene sa Oslo-politiet klart og tydelig at skarpskyttere ikke kan skyte fra helikopteret. Men Oslo-politiets egne beredskapsplaner åpnet i flere år for å la skarpskyttere skyte fra politiets eget overvåkingshelikopter.

Dette skulle vurderes ved terror, ifølge planene. Det slår 22. juli-kommisjonen fast i sin granskingsrapport om terrorangrepene, melder NRK.

Skarpskyttere i politihelikopteret ble en del av beredskapsplanene allerede i 2009, men ble ifølge ledelsen i Oslo-politiet fjernet i 2011, før terrorangrepene.

- Alle forstår at hadde vi hatt helikopterberedskap, med en skarpskytter, som hadde rykket ut til Utøya innenfor den responstiden et helikopter har, så hadde vi sannsynligvis redusert antallet døde og skadde på Utøya. Så langt må vi kunne være ærlig, sier justiskomiteens leder Per Sandberg fra Fremskrittspartiet til NRK.

I dagene etter terrorangrepene 22. juli var ledelsen i Oslo-politiet klare på at helikopteret ikke kunne brukes til å skyte fra.

- Politihelikopteret kan brukes til observasjon og søk. Den har ingen taktisk eller operativ kapasitet for øvrig, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere