RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skattebegrensninger stopper ikke nett-tjenester

Sist oppdatert:
Begrensninger på personopplysninger og tidsperiode bremser ikke nettstedenes lyst til å legge ut skatten til Ola og Kari Nordmann. SOL har leid tre servere i Stockholm for anledningen.

I dag legges skattelistene ut på Internett på mange norske nettsteder. De siste årene har det vært fritt fram for massedistribusjon av skattelistene, med frisøk på en rekke personopplysninger noe som har ført til enorm trafikk.

Mens noen nettaviser som Bergensavisen (BA.no) tidligere har tatt betalt, legger de aller fleste ut likningsopplysningene gratis for brukerne. BA har i år bestemt seg for å legge disse opplysningene ut gratis, mens SOL/Eniro legger dem ut for første gang.

Og muligens siste. Finansminister Per Kristian Foss vil nemlig begrense mulighetene for massedistribusjon av slike personopplysninger via nettet og har allerede sendt av gårde et forbudsforslag for nettaviser og andre innholdsleverandører som vil gjelde for fullt fra neste år.

Allerede i år legges det bånd på innholdsleverandørene: Utlevering av skattelisten skal skje på vilkår av at opplysninger om fødselsdag og -måned, skatteklasse samt gateadresse ikke offentliggjøres. I tillegg tidsbegrenses offentliggjøringen på nett, det skal bare skje i tre ukers-perioden papirlistene også er lagt ut på ligningskontorene.

Dette bremser imidlertid ikke lysten hos nye og gamle nettaktører som gjerne vil tilby dette som en ekstraservice for brukerne. Eniro, som står bak SOL og Kvasir, hadde ikke egne skattelister i fjor. I år satser selskapet med leie av tre store servere i Stockholm for anledningen.

Det skriver Aftenposten i dag.

10 000 SOL-brukere har allerede på forhånd bedt om å bli varslet når listene blir lagt fredag.

- Skattelistene er en kjempesatsing. Ingen begivenhet har så stor trafikk innenfor et konsentrert tidsrom. Med den økte kapasiteten er vi i stand til å håndtere 1,8 millioner søk i timen. Vi får håpe det holder, sier teknisk direktør Dag Wigum i Eniro til Aftenposten.

SOL har dessuten lagt til en ekstratjeneste til det vanlige søket: En lønnskalkulator, som beregner den faktiske lønnsinntekten.

Propagandas søsterpublikasjon DinSide gir deg også mulighetene til å sjekke skatten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere