Gå til sidens hovedinnhold

Skattebombe traff danskenes valgkamp

Ventet med avsløringer til rett før valget

En av Danmarks ledende skatterettseksperter kaster nå nytt lys over den ulovlige lekkasjen av skattesaken til statsminister Helle Thorning-Smidt og mannen hennes, Stephen Kinnock, få dager før det danske valget.

Professor Aage Michelsen fikk tilsendt skattepapirene allerede en måned før landet skulle velge ny regjering. Likevel ventet altså den danske riksavisen BerlinskeTidende med å offentliggjøre brannfakkelen til like før valget.

-Svakt
- Jeg sa til B.T. at det ikke var mye å hente i denne saken, men det ville de jo selvfølgelig ikke skrive. Det er svakt av avisen å kjøre på med disse opplysningene en uke før et valg, og dette ligner politisk deltakelse til fordel for den borgerlige regjeringen, sier Michelsen til politiken.dk.

Dette er saken: Thorning-Kinnock-familiens skatteforhold var til offentlig storvask sist sommer. Det ble reist tvil om ektemannen til den nåværende danske statsministeren skulle betale skatt til Danmark eller til mer gunstige Sveits, hvor han jobber mesteparten av tiden.

Skattemyndighetene avgjorde så i september at ingen feil var begått.

Likevel, den ni sider lange avgjørelsen ble ikke kjent før B.T. offentliggjorde utdrag fra uttalelsen 8. september samme år. Her var det opplysninger om at thorning-Schmidt uberettiget hadde fått ektemannens fradrag i seks år. Saken var imidlertid foreldet, og man kunne derfor ikke forfølge henne rettslig.

Lekkasjen skapte voldsomme reaksjoner, både fordi det var snakk om lekkasje av konfidensielle opplysninger, og fordi opplysningene altså kom en uke før valget. B.T. skrev selv 8. september at de regnet med å få kritikk, fordi skatteopplysningene så dagens lys i valgets siste og viktigste fase. Det avisen ikke skrev, var at de hadde sittet på disse opplysningene i flere uker.

Ikke objektiv
- Alle aviser arbeider med timing av artikler. Men med sin timing av nettopp denne historien, må B.T. skjønne at den ikke blir vurdert som objektiv i denne saken, sier politisk kommentator Troels Mylenberg til Politiken.dk.

Københavns Politi er i øyeblikket i gang med å etterforske hvem som har brutt taushetsplikten og utlevert de ni fortrolige sidene til den danske avisen.

- Vedkommende som har lekket opplysningene til B.T. kan få bøter eller fengsel. Men avisen kan ikke straffes for å viderebringe de fortrolige opplysningene, sier forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøyskole, Oluf Jørgensen

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto