RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skattedokument uten klare svar

Sist oppdatert:
Siden slutten av mars har Stortingets finanskomite hatt regjeringens melding om skattereform til behandling. Og når komiteen nå har gjort seg ferdig med meldingen, er det ikke mulig å forstå hvordan skattepolitikken kommer til å bli i årene som kommer.

Noe av det viktigste var at skattereformen skulle bidra til å fjerne den store forskjellen mellom skatt på kapital og skatt på arbeidsinntekt. Ikke minst statsminister Kjell Magne Bondevik har karakterisert denne forskjellen som den aller største urettferdigheten i dagens skattesystem.

Men etter at finanskomiteen i Stortinget har gjort seg ferdig med regjeringens skattemelding, er det faktisk umulig å si om det kommer til å bli gjort noe reelt med denne forskjellen i skattenivået mellom kapitalskatt og inntektsskatt.

Og selv om man kan tolke en viss vilje fra stortingsflertallets side til å utjevne denne forskjellen, er det allikevel vanskelig å forstå hvordan dette skal skje når regjeringspartiene sier at dette bare kan løses ved at det gis betydelige lettelelser i inntektsbeskatningen, mens det fra Arbeiderpartiets side blir understreket at man overhode ikke vil være med på å redusere skatten for dem som tjener mye.

Dette betyr at vi alle må leve i uvisshet om det skattenivået vi må leve med i de nærmeste årene. Men det som ligger i kortene, er at regjeringspartiene kommer til å fremme forslag om skattelettelser når statsbudsjettet legges frem til høsten. Så får budsjettbehandlingen vise om Arbeiderpartiet vil følge opp sin motstand mot å senke skattenivået på høyere inntekter.

Og budsjettbehandlingen til høsten kommer til å gi ganske klare signaler om hvilken temperatur det kommer til å bli i den skattedebatten som kommer til å sette sitt preg på valgkampen foran stortingsvalget i 2005. Og inntil videre vil regjeringspartiene og opposisjonspartiene krangle om hvem som har fått gjennomslag for mest under behandlingen av regjeringens melding om skattereformen.

Det alle må være enige om, er at innstillingen fra Stortingets finanskomite er blitt et ganske uforpliktende dokument som ikke gir klare svar på spørsmål om fremtidens skattepolitikk. Men det som samtidig er klart at regjeringen har fått ryggdekning for å arbeide videre med sikte på å få til et skattesystem etter den modellen som er beskrevet i meldingen om skattereformen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere