*Nettavisen* Nyheter.

Skatteetaten advarer om ny svindelmetode

Skatteetatens nettsider

Svindlere utnytter nå at mange venter på melding fra Skatteetaten om skattemeldingen. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Advarer nordmenn mot svindlere som utnytter skattemeldingen.

24.03.20 09:35

Tiden for skattemelding er her igjen, og Skatteetaten advarer mot at svindlere benytter tiden til å rundlure folk.

Hvert år når det nærmer seg tid for skattemeldingen begynner merkelige e-poster å florere. Med falske løfter om penger til gode og med logo og avsender som gjør det lett å tro at Skatteetaten er avsender, advarer de.

Les også: Årets skattemelding: Sjekk disse punktene for å spare penger (+)

- Vi sender ikke lenker

- Vi sender ikke lenker i e-post eller sms, og etterspør ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene. Du mottar en e-post fra Skatteetaten når skattemeldingen er klar, og blir bedt om å selv oppsøke våre nettsider og logge inn der, sier direktør for sikkerhetsstaben i Skatteetaten, Ragna Fossen.

Fenomenet er kjent, men de opplever at forsøkene nå endrer seg.

- Det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men heldigvis er bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt forbedret. Likevel endrer også svindlerne taktikk og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker, sier sikkerhetsdirektøren.

Et phishingforsøk betyr ganske enkelt at man utgir seg for å være noen andre enn man er, i den hensikt å stjele opplysninger som kan brukes til svindel.

Les også: Børskollaps og rentefall: Slik sikrer du pensjonen din (+)

Råd fra Skatteetaten

  • Se nøye på e-poster og sms'er du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten/sms'en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  • Sammenlign avsender adressen med tidligere ekte e-poster/sms'er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme.
  • Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post/sms blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  • Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  • Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  • Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no eller ring oss på 800 80 000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag