Skatteforlik på plass i USA etter langvarig krangling

Washington (NTB-AFP): Det amerikanske Senatet vedtok fredag et forlik om fortsatte skattelettelser for 160 millioner arbeidere og trygdeutbetalinger til langtidsledige ut året.

Vedtaket innebærer ytterligere 100 milliarder dollar i underskudd på det amerikanske statsbudsjettet, men politikerne håper det kan stimulere amerikansk økonomi.

Saken har vært gjenstand for politisk krangling mellom Demokratene og Republikanerne i månedsvis. Nå gjenstår kun en underskrift fra president Barack Obama før vedtaket er amerikansk lov. Tidligere på dagen ble forliket vedtatt av Representantenes hus.

I tillegg til at skattekuttene og trygdesatsene fra fjoråret opprettholdes, får leger som gir behandling til eldre i regi av det offentlige helseprogrammet Medicare, beholde dagens betalingssatser.

Forliket vil etter alt å dømme bli vurdert som en seier for Obama. Han og demokratene i Kongressen har lenge møtt innbitt motstand fra Republikanere når det gjelder den økte pengebruken.

En viktig grunn til kompromisset skal være at republikanerne ga avkall på tidligere krav om at utgiftene til skattekuttene måtte dekkes inn med andre budsjettkutt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.