Skattejakt på Costa Dorada

Solen bader oss i et gyllent lys som får sandkorna mellom tærne til å skimre som gull.

Solen bader oss i et gyllent lys som får sandkorna mellom tærne til å skimre som gull. Foto: Bjørn Moholdt

Det er ikke bare sanden som glitrer langs den 200 kilometer lange spanske Gullkysten, kalt Costa Dorada.

03.08.12 13:11

Følg oss på FACEBOOK

Få med deg våre 9 TIPS TIL COSTA DEL SOL

Abonner på Reiser & ferie

Reiser du sørover langs Catalonia-kysten fra Costa Brava endrer landskapet seg dramatisk idet du passerer Barcelona. Det mykner opp. Forrevne klipper erstattes av mykere linjer i naturen som ender opp i kilometer lange strekk med strender. Et sant «el dorado» som nordmenn ikke riktig har oppdaget ennå.

Livet på rismarkene i Costa Dorada

Vi starter vår reise helt i sør, hvor Gullkystens svar på Nilendeltaet ligger. Landtungen som peker mot øst er gjennom årtusener formet av slagg fra elven Ebro. Ved landsbyen Amposta deler den seg opp i mange små, ofte menneskapte renner, som sprer seg utover i den velkjente vifteformen, og slik skaper et helt unikt økosystem.
Det mer enn 320 kvadratkilometer store Ebrodeltaet gir liv til millioner av fugler, samt en omfattende risproduksjon. Våtmarkene står i en noe merkelig kontrast til det steile landskapet mot vest.
Den største «strandbyen» langs Gullkysten er Tarragona, men det er ikke primært kystlinjen nedenfor den tidligere festningsbyen man kommer for å oppleve. Under Den andre puniske krigen i år 218 f. Kr. gikk nemlig den romerske generalen og statsmannen Gnaeus Cornelius Scipio Calvus i land på stranda, og etablerte en enkelt garnison her. Det forandret det som da var en liten, ubetydelig landsby for alltid.
For under navnet Tarraco ble Tarragona først et brohode, deretter hovedmilitærbase og til slutt provinshovedstad for romernes mer enn 200 år lange kampanje på Den iberiske halvøya. Fra år 26 til 25 f. Kr. bodde sågar keiser Augustus i Tarraco, og herfra styrte han det veldige romerriket.

Gull i sanden på Costa Dorada

Selv om havet og strendene lokker, tar vi turen nordvestover, inn i landet til Reus, mest kjent som arkitekten Antoni Gaudís (1852-1926) fødeby. Her feirer man mesteren på en måte som nok ville fått hovedpersonen til å føle seg helt utilpass. For selv om han tegnet de mest fantastiske byggverk – med barcelonakatedralen La Sagrada Familia som den mest kjente – levde han særlig de siste årene svært tilbaketrukket.
Reus er en trivelig by, og kanskje det beste stedet å gjøre unna shoppingen på Gullkysten. Plaça Mercadal er hjertet i byen, og et fint utgangspunkt for å utforske den. Reus har ikke bare fine restauranter, men også mange små og hyggelige forretninger.
– Gamlebyen er som et stort shoppingsenter, som en katalaner tørt uttrykte det på byens andre plaza – Plaça Libertat i nordenden av Reus’ historiske distrikt.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

2948

Alle foto: Bjørn Moholdt

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Turistinformasjon

Fly til Costa Dorada

Vi fløy med Norwegian, som har direkteruter til Barcelona flere ganger i uka.
www.norwegian.no

Gode hoteller på Costa Dorada

Det fins en rekke alternativer. Apollo har for eksempel flere charteralternativer i området, eller du kan bestille direkte avhengig av hvor du skal. Vi bodde på Magnolia Hotel i Salou, et nytt, firestjerners hotell midt i byen med kort avstand til stranden. La Boella mellom Salou og Reus er et annet spennende alternativ, med egen gourmetrestaurant og produksjon av prisbelønt olivenolje.

Gode restauranter på Costa Dorada

Folk kommer langveis fra for å spise på La Boella mellom Reus og Salou. Andre gode alternativer er Arena Restaurant i Salou, og den italienske restauranten La Tagliatella i Reus. I Sitges bør du for øvrig prøve ut den lokale spesialiteten xato, en salat lagd på fisk.

Opplevelser på Costa Dorada

Det fins en rekke historiske attraksjoner i byene langs kysten og i innlandet, som er vel verdt et besøk. Men går du etter hvert lei av stein, kan et besøk i temaparken Port Aventura være noe for deg og ikke minst for de små. Parken er bygd opp rundt ulike landtemaer etter amerikansk modell, og har utfordringer for de aller fleste. Prøv også vannparken Caribe Aquatic Park, som ligger rett ved.
Ved Ecomuseum i Eltebre kan du leie sykler, og slik komme i nærkontakt med Ebrodeltaets unike fauna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag