Gå til sidens hovedinnhold

Skattejakt på loppemarked

Oldemors blondegardiner, en kitsjy sofa fra 60-tallet, gamle militærgjenstander fra krigens dager og litteraturhistoriske skatter. I helgen fikk oppmøtte på Stovner bibliotek en historisk gjennomgang av dalens mange loppemarkeder.

Stovner: Mennesket har til alle tider samlet. Helt fra tidlige tider da de nødvendigste behov ble dekket ved å samle mat og ved, til våre dager da samlingen har blitt en hobby for mange. For Per Lohne ble det etter hvert også et levebrød. I elleve år drev Stovnermannen brukthandel sammen med sin far. Senere har han saumfart uttallige loppemarkeder i inn- og utland. På søndag delte han sine opplevelser under bokkafeen "Groruddalens skattkammer" arrangert av Stovner Folkeakademi. Loppemarked er spennende! Hvis man har tid kan man finne uvurderlige skatter der, sier han med en glød i stemmen som bare er en entusiast forunt.
Fra protest til mote
Lohne tror loppemarkedene i Groruddalen fikk et oppsving på 60- og 70-tallet som en protest mot bruk- og kastmentaliteten. Folk handlet billig og brukt. Etter hvert har det blitt trend å handle brukt, og i dag har han opplevd fysisk kamp over de mest populære gjenstandene. Det er bra at folk handler brukt, men man skulle ta seg bedre tid til å lete, de største skattene ligger ofte gjemt blant skrot folk har kvittet seg med, sier han.
Upopulære klenodier
Lohne samler selv på gamle militære gjenstander, og hevder han har sett ting på loppemarkeder som folk ikke ville tatt i hvis de visste hva det var. Han refererer spesielt til ulike gjenstander fra krigens dager. Selv synes han det er interessant å finne historien bak tingene han kjøper, og han mener at folk som skal finne de gode økonomiske skattene bør ha peiling på hva de driver med.
Men på spørsmål om tips for å finne de beste varene avviser han at han har økonomiske motiver. De største skattene er de kulturhistoriske. Tingene med mening. Det som er en skatt for meg er ikke nødvendigvis en skatt for deg. Og med dette for øye er det vel bare å starte skattejakten?

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv