RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Cumbria Police (Ap)

Skattekrav kan ha ført til massemord

Sist oppdatert:
52-åringen bak massakren var paranoid, hevder familiekilde.

Drosjesjåfør Derrick Bird (52) drepte tolv mennesker og skadet titalls personer da han dro på en drapstokt i den idylliske byen Cumbria i Nord-England onsdag ettermiddag.

Om lag 100 politietterforskere gransker hele 30 åsteder, som Bird var innom i løpet av den tre timer lange drapstokten.

Bird endte massakren med å avslutte sitt eget liv. Hele Storbritannia er rystet over det som er den verste massakren i landets moderne historie.

Unndro 60.000
Torsdag kveld ble det kjent at Bird var under granskning av skattemyndighetene for skatteunndragelse. Bird skal ikke ha oppgitt en skattepliktig formue på 60.000 britiske pund, melder Sky News.

Bird skyldte dermed 10.000 pund i skatt, og skal ha fryktet at en granskning ville resultere i fengselsstraff, melder Daily Mail.

- Alt han sa var at de hadde fakket ham med 60.000 pund i banken. Han sa: «Skattefolkene har fakket meg med 60.000 pund i banken». Også sa han: «Jeg kommer til å havne i fengsel», sier en nær kollega, Mark Cooper, til avisen.

Ville ikke i fengsel
- Han spurte meg om han ville klare å takle fengsel. Han ville ikke ende opp i fengsel, sier Cooper.

Cooper og Bird har kjent hverandre i 15 år. Det er ennå uklart hvor pengene stammer fra, men Cooper tror det kanskje var moren som var kilden.

- Moren ga ham penger. Noen tusen hver måned. Hun skal ha hatt penger, sier Cooper.

Les også: Drosjesjåfør drepte 12 i skytedrama
Les også: Dette kan ha utløst Cumbria-massakren

- Trodde han ble lurt
Den første Bird drepte var tvillingbroren David. Motivet er angivelig en familiefeid. Deretter sto familieadvokaten Kevin Commons for tur. Bird har angivelig trodd at tvillingbroren og Commons ville forsøke å snyte ham for morens arv på 96.000 pund.

- Alt dreide seg om skattemyndighetene. Han ble etterforsket og var paranoid for at broren og advokaten hadde en sammensvergelse mot ham, for å få ham i problemer med skattemyndighetene, sier en familiekilde til Daily Mail.

Døtrene til drepte David Bird benekter imidlertid at det var noen familiefeid mellom tvillingbrødrene.

- Hadde pekt ut fem navn
Bird ønsket å få ut 10.000 fra arveoppgjøret som han visstnok trengte for å betale skattekravet. Det er uklart hvorfor han ikke ville eller kunne bruke pengene han hadde i banken.

Politiet tror Bird la ut på en hevntokt og hadde laget en liste med minst fem navn han ønsket å drepe – deriblant broren, advokaten, drosjekolleger og tidligere kolleger på Sellafield atomkraftverk.

Legene sier at Bird skjøt mange av sine ofre midt i ansiktet.

Politiet i Cumbria står nå overfor en granskning som skal undersøke hvorfor de ikke klarte å stanse desperadoen. Den ferske statsministeren David Cameron skal avlegge et besøk til byen fredag.

Varslet om raserianfall
Birds venn, Peter Leder, fortalte at 52-åringen oppførte seg merkelig dagen før massakren.

- Du kommer aldri til å se meg igjen, sa Bird til kameraten.

- I morgen vil det komme et raserianfall, fortsatte han, melder Daily Mail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere