RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skattekrav på 260 mill.

Sist oppdatert:
Til nå har det kommet lite informasjon rundt de store skattekravene mot investorduoen Robert Keith og Thomas Fussell. I dag har imidlertid både Opticom og Fast lagt tallene på bordet
Bakgrunnen for at de to selskapene hvor Keith og Fussell har og har hatt sentral styreroller nå informere markedet, er at selskapene kan bli krevd for beløpene i 100 millioners klassen.

I en melding fra Opticom-styreformann Anders Eckhoff redegjøres det for det mye omtalte skattekravet mot de utkastede styremedlemmene Thomas Fussell og Robert Keith.

- For noen dager siden kom det et avslag på utsettelse av betalingen. Etter en juridisk vurdering, valgte vi å gå ut til markedet med informasjon nå, sier Eckhoff til iMarkedet.no.

Skattekravene er tidligere omtalt flere ganger, men forholdene rundt kravene har vært diffuse. Nå har imidlertid både Opticom og Fast lettet på sløret på grunn av selskapenes mulige eksponering. Hans Gude Gudesen er også i skattemyndighetenes søkelys, men hans ak er ikke ferdigbehandlet av ligningskontoret.

Må ut med 100 mill.

Ifølge ligningsmyndighetene skal Keith og Fussell betale 100 millioner kroner i ekstraskatt for opsjoner tildelt i forbindelse med deres styreverv i Opticom. I tillegg kommer et krav på 94,5 millioner kroner fra opsjonene i Fast.

Etter det iMarkedet.no forstår er skattekravet fra norske myndigheter mot de engelske investorene på hele 260 millioner kroner, innberegnet også andre krav, samt renter og tilleggskatt.

Saken gjelder et vedtak fattet av ligningsnemnda hvor det heter at "to av de utenlandske styremedlemmenes inntektsgrunnlag, for så vidt gjelder ytelser fra Opticom ASA, skal økes
betydelig, og det ilegges også tilleggsskatt og renter." Vedtaket gjelder opsjoner tildelt fra Opticom ASA og Fast, og at fordelen av disse skal beskattes i Norge.

Skattemyndighetene har lagt til grunn at beskatning skal skje på grunnlag av at disse opsjoner skal anses for å være styrehonorar. Grunnlaget for ligningsnemndas vedtak er bestridt av Opticom-toppene og vedtaket er påklaget til overligningsnemnda. Fussell og Keith argumenterer for at disse inntektene er skattet for i England.

Skattekravet skulle vært innbetalt 31. oktober 2005, men Keith og Fussell har forsøkt å få utsatt innbetalingen til saken er avgjort av overligningsnemda. Dette har, ifølge Eckhoff, ikke ført frem, og er også grunnen til at Opticom og Fast nå går ut med informasjon om kravene

Kan ramme Opticom og Fast

Skattekravet rammer i utgangspunktet ikke Opticom og Fast, men det kan imidlertid komme et krav mot selskapene hvis ikke Keith og Fussell betaler for seg. I tillegg til dette kan Opticom og Fast bli rammet av arbeidsgiveravgift på opsjonene.

Ifølge Eckhoff tilsvarer dette mellom 10 og 15 millioner kroner for Opticoms del.

- Det er på det rene at skattekravet pr dags dato er ikke betalt. Dersom ansvar mot selskapet blir gjort gjeldende etter skattebetalingsloven, vil dette innebære at selskapet (Opticom, red.anm.) må innbetale eller stille sikkerhet for et beløp på ca 100 millioner kroner. Hvorvidt dette endelig belastes selskapet vil ikke bli avgjort før skattesaken er rettskraftig avgjort eller styremedlemmene innbetaler skattekravet, skriver Eckhoff i sin redegjørelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere