RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skattekrig i Europa

Sist oppdatert:
En skattekrig sprer seg over Europa. Målet er å tiltrekke investorer.
Før helgen rykket regjeringspartiet Venstre i Danmark ut og avlyste skattekutt i år. Men i flere land på kontinentet er skattene på vei nedover.

- Hanskene er tatt av. Større økonomier konkurrerer nå på skatt. Dette er i en stor grad noe som vil avgjøre hvor mye og hvor selskaper vil investere, sier europeisk sjeføkonom i Goldman Sachs, Erik Nielsen, til Bloomberg.

Styrke økonomisk vekst
Nyhetsbyrået omtaler det som en skattekrig som sprer seg blant statslederne i EUs største økonomier. De har sluttet å kritisere sine mindre naboer for lavt skattenivå, og følger heller etter. Både i Storbritannia, Spania, Frankrike og Tyskland er det bevegelse mot lavere skattenivå for næringslivet. Målet er å tiltrekke seg flere bedrifter og styrke den økonomiske veksten.

Det kommer etter at Irland og flere av de nye EU-medlemmene i øst har lykkes i å tiltrekke seg investeringer med lavt skattenivå. Flere av dem har et skattenivå på under 20 prosent - blant de laveste i verden. Det gjennomsnittlige skattenivået i EU er 26 prosent, og fallende, skriver Bloomberg.

Skattekutt i EU
I vest har britenes finansminister og kommende statsminister, Gordon Brown, kuttet to prosent av toppskatten. Det tyske parlamentet støttet sist uke kansler Angela Merkels plan om å kutte næringslivsskatten fra 30 til 39 prosent. Midt i mellom ligger den nyvalgte franske presidenten, Nicolas Sarkozy, som nylig lovte å kutte skatten med minst fem prosentpoeng, fra 33 prosent.

Ifølge Bloomberg er dette en endring fra tidligere, da de største nasjonene i regionen klaget over at mindre naboer dumpet skattene, og truet med å kutte støtten til dem. For tre år siden forsøkte daværende finansminister Sarkozy å innføre en felles minimumsgrense for selskapsskatt i hele EU.

Frister investorer
Lavere selskapsskatt har bidratt til å friste selskaper i land med høy skatteprosent til å flytte produksjon østover.

- Selskapsskatt har vært en viktig del av historien for å styrke vekst, betalingsbalanse, skatteforhold og valuta i Øst-Europa, sier Philip Poole i storbanken HSBC i London.

Nå gjør fallende budsjettunderskudd det enklere for Sarkozy og andre ledere å ta del i skattekutt-konkurransen, ifølge nyhetsbyrået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere