Gå til sidens hovedinnhold

Skatteparadis - cut the crap!

Lovlig eller ulovlig. Det er helt uvesentlig.

Hensikten med å opprette konto fjernt fra land der man har sin virksomhet er å spare penger. Skattepenger. Fellesskapets penger.

Når en mann som har mesteparten av sine penger plassert i skatteparadis ansettes som sjef for Oljefondet, blir det selvfølgelig bråk. Det skulle bare mangle. Oljefondet er jo instrument for en nasjon der myndighetene eksplisitt ønsker å bekjempe praksisen med å plassere penger i skatteparadis.

Les også: Slik svarer Norges Bank om Tangen-ansettelsen

Hvorfor? Fordi det store «vi» i Norge mener at alle bør betale den skatten det samme store «vi» har bestemt at vi skal betale. Gjennom vedtak i Stortinget.

Folk flest forholder seg til dette regelverket. Dels fordi vi ser fornuften i systemet, dels fordi vi ikke har noe valg. Arbeidsgiveren din har plikt å fortelle skatteoppkreverne hva du har tjent. Grei skuring - og svært få av oss klager. Folk flest er fornuftige mennesker som forstår at om vi skal ha et opplæringssystem her i landet der alle har rett til utdanning - ja, så må den staten som skal lønne lærerne og betale for skolebyggene ha inntekter. Skatt.

Hva er det som gjør at vi i disse dager kan stole på et fantastisk helsevesen på A-hus, Ullevål, Haukeland, Lærdal? Skatt.

Les også: Tangen i Oljefondet er som en stjernekokk hos McDonald´s

Det er derfor det er så trist å være vitne til at det fins en hel industri der ute som har som jobb å sørge for at det blir minst mulig penger til A-hus, Ullevål, Haukeland og Lærdal!

De er uforskamma godt betalt, forretningsadvokatene som er på kontoret fra tidlig morgen til sein kveld i én hensikt: Å sørge for at oppdragsgiverne skal betale så lite skatt som mulig. For hver krone de fakturerer, taper fellesskapet tilsvarende.

De aller fleste av aktørene i dette spillet - direktøren som hyrer skatteplanleggerne, og de som aktivt legger til rette for at fellesskapet skal tildeles så lite som mulig - bedriver ikke kriminell virksomhet. Ikke i økonomisk eller juridisk forstand. Men hvordan står det til med moralen?

Les også: Norges Bank får syv milliarder problemer når Nicolai Tangen blir sjef i Oljefondet

Burde det kanskje ringe ei bjelle, nå som alle - Petter Stordalen for eksempel - roper på staten for å redde sine investeringer?

Kan sjefen for landets pengebinge, Oljefondet, ha en privat formue plassert i skatteparadis på Cayman Islands? Spør du meg, er det et dumt spørsmål.

Julie Brodtkorb er ikke min dame i alle spørsmål her i livet, men denne gangen stoler jeg på sjefen for representantskapet i Norges bank. Nicolai Tangen kan aldri få lov til å ta plass ved direktørbordet nede i Kvadraturen.

Jeg gjentar at dette ikke er et spørsmål om hva som per definisjon er illegalt eller ei. Men det fins bare én hensikt med å plassere pengene på Jersey eller Cayman Islands: Å spare skattepenger.

Les også: Professoren som bare kan bestemme at han selv har rett

En som bedriver denne typen virksomhet kan umulig styre det norske Oljefondet. Det får være grenser for hvor «unorsk» det går an å opptre - og samtidig være satt til å bestyre landets pengebinge.

Kommentarer til denne saken