RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skatteparadis koster milliarder

Sist oppdatert:
Verdens minste, antakelig styggeste, mest usikre og minst anerkjente land er svindyrt av spesielle årsaker.
Av Niels Ruben Ravnaas

Denne «herligheten» ligger nå altså ute for salg av det spanske meglerfirmaet Inmonaranja for for svimlende 6,3 milliarder kroner, ifølge BBC.

Sealand, som er verdens minste «land», består av en 550 kvadratmeter stor stålplattform som står trygt plantet på to betongsøyler i Nordsjøen, 11 kilometer utenfor kysten av Essex i Øst-England.

Foruten den lille plassen er landet også plaget med enormt mye vind, og en amerikansk turist beskrev landet som helt utrolig stygt. I juni 2006 ble plattformen utsatt for en kraftig brann som svekket landet betraktelig.

Men det er nok ikke spekulasjoner om at en eksentriker ønsker seg eget flagg, nasjonalsang, valuta og pass som får den rustne plattformen til å bli verdens desidert dyreste bolig eller «øy».

Landet har nemlig erklært seg selv som et frihandelsområde med nullskatt, og det finnes heller ingen gamblingrestriksjoner her. Stort sett finnes det nesten ingen lover som regulerer økonomiske forhold.

Er det en stat?
Den eneste måten å komme seg dit på, er med båt eller helikopter, men det spørs om de som eventuelt kjøper dette landet noen gang kommer til å sette sin ben her.

Plattformen ble bygd i 1941 og ble brukt som sjøfort under annen verdenskrig. For 40 år siden flyttet den eksentriske britiske majoren Paddy Roy Bates inn sammen med familien.

Bates proklamerte plattformen som en uavhengig stat i internasjonalt farvann, døpte den Sealand og kronet seg selv som fyrste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere