*Nettavisen* Nyheter.

Skatteprofessor ut mot Eva Jolys IKEA-rapport: - Skivebom

Skatteprofessor Knut Olsen mener rapporten der Eva Joly og flere i EU-parlamentsgruppen De grønne at IKEA har unndratt minst én milliard euro i skatt de siste årene er en ren skivebom. Foto: Anders Wiklund / Privat (NTB scanpix)

- Jeg er tilbøyelig til å si at det ikke er sikkert at IKEA har unndratt noe som helst, sier Knut Olsen om anmeldelsen av IKEA til EU.

21.02.16 21:53

Tidligere denne uken gikk nestleder for EUs spesialkommisjon for skatt, Eva Joly, ut mot IKEA sammen med flere andre politikere i EU-parlamentsgruppen De Grønne. De mener møbelgiganten har unndratt en milliard euro i skatt i EU siden 2009.

- Vi har bedt EUs konkurransekomissær igangsette granskning av IKEAs skatteoptimalisering. Sporene forsvinner i Liechtenstein, der regnskapene i en stiftelse er unndratt offentlighet, slik at vi ikke kan se pengestrømmene, sa Joly til DN.

Rapporten som er utgangspunktet for anmeldelsen har fått skatteprofessor Knut Olsen til å reagere.

Olsen mener den består av en rekke indisier, synsing, antakelser og gjetting, og at det også i rapporten konstateres at det er mye usikkerhet.

- Likevel går de bastant ut og mener at det dreier seg om skatteunndragelser. Etter min mening er rapporten en tvilsom måte å beskylde noen for skatteunndragelse på, sier Olsen til Nettavisen.

Selv har han bakgrunn som statsautorisert internasjonal skatterådgiver fra USA med doktorgrad i internasjonal skatterett. Han mener at rapporten er skrevet slik den vanlige leseren oppfatter det som at IKEA har drevet bevisst skatteunndragelse - selv om det ikke nødvendigvis er tilfelle.

- Skjønner du skatterett, er det ikke sikkert at skatteunndragelsene og indisiene er riktig. Man har basert rapporten på det som er offentlig tilgjengelig informasjon – da sitter man kanskje med ti prosent av informasjonen. Jeg, som har vært skatterevisor i mange år, synes dette er veldig merkelig, sier Olsen.

- Ikke nødvendigvis ulovlig

- Det IKEA og andre store firmaer gjør, er å minimalisere skatten sin og det er ikke nødvendigvis ulovlig. Skatteplanlegging er lovlig, så lenge selskapene har økonomisk substans, og bedriftsøkonomiske grunner for en etablering. Etablering i skatteparadis er heller ikke ulovlig, men det som er ulovlig å holde det hemmelig og unnlate å rapportere og skatte av inntekter i hjemlandet, sier Olsen.

- Hvordan kan hun da gå ut så bastant å hevde at IKEA har unndratt over en milliard når hun uttaler at man ikke vet om det er lovlig? Dette er oppsiktsvekkende.

Olsen sier det har vært en trend med konkurranse mellom landene om å tilby best mulige skattefordeler, og at dette generelt har blitt akseptert internasjonalt.

- Nå har det gått så langt at firmaene innser at de kan utnytte det. Allikevel synes jeg det er drøyt å si at det er skatteunndragelser. Det er egentlig myndighetene man bør gå på, når det er de som har laget et regelverk som er som en sveitserost.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

IKEA er verdens største møbelkjede med varehus i over 40 land. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

- Ikke sikkert IKEA har unndratt noe som helst

- Jeg er tilbøyelig til å si at det ikke er sikkert at IKEA har unndratt noe som helst, men jeg kjenner ikke detaljene. Jeg ville ikke satt navnet mitt på denne rapporten som skal sendes til et så viktig organ som EU eller andre myndigheter, da jeg oppfatter rapporten som skivebom.

Han mener rapporten er en tvilsom måte å beskylde noen for skatteunndragelse på.

- Hadde jeg sittet i styret i IKEA ville jeg ha anbefalt dem å anmelde De Grønne, og kanskje vurdert erstatningssøksmål ettersom de kommer med grove beskyldninger om skatteunndragelser i milliard-klassen, uten å kunne dokumentere at det er gjort noe ulovlig, og uten å kjenne alle fakta, men bare fremsette en rekke indiser, feilaktige antagelser, misforståelser og synsing, avslutter Knut Olsen.

Olsen forsvarer ikke skatteunndragelser og er enig i mye av det som granskningsrapporten foreslår - eksempelvis at det må bli mer åpenhet, ren skatteunndragelse må bekjempes, hemmelige skatteavtaler mellom land og selskaper bør unngås, en del smutthull bør tettes og skattesystemene innen EU bør harmoniseres.

IKEA ble dømt i Oslo tingrett i 2014 til å betale 123 millioner kroner til Skatt øst som selskapet hadde trukket fra på skatten som rentefradrag på lån fra et annet IKEA-selskap i utlandet.

På fredag falt imidlertid denne kjennelsen i Borgarting lagmannsrett og dommen ble derfor ikke rettskraftig.

Les også: Kjempeskattesmell for Ikea

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.