*Nettavisen* Nyheter.

Skattesjef takker skattesnyter Ditlev-Simonsen

Foto: Sigrun Therese Rønbeck (Nettavisen)

Trakk seg som ordfører da han ble tatt med buksene nede. Nå får han takk for at milliardene renner inn i statskassen.

21.02.11 23:00

Milliardene renner til skattemyndighetene. Hovedårsaken er mannen du ser på bildet.

- Ja, vi kan på en måte takke Per Ditlev-Simonsen for at milliardene nå renner inn til beskatning, sier avdelingsdirektør ved Skattekrimavdelingen i Skatt øst Jan-Egil Kristiansen til NA24.

Det var i august 2007 at Dagens Næringsliv avslørte at Ditlev-Simonsen, daværende Høyre-ordfører i Oslo, hadde en fet bankkonto i sveitsiske Schweizerische Kreditanstalt som han ikke hadde oppgitt til norske skattemyndigheter.

- Ditlev-Simonsen-saken gjorde at det ble enorm oppmerksomhet om skatteamnestiet som ligger i skattelovgivningen. Dette gjorde i seg selv at nordmenn begynte å melde fra om formuer i utlandet. I tillegg satte vi inn betydelige ressurser i å spore opp formuer, sier Kristiansen.

Som følge av medieoppmerksomheten annonserte Ditlev-Simonsen kort tid etter sin avgang som ordfører i Oslo.

- Jeg har gjort en feilvurdering, og det tar jeg ansvar for, innrømmet Per Ditlev-Simonsen.

Den hemmelige kontoen kom frem da datteren Cecilie Ditlev-Simonsen havnet i en bitter skilsmissestrid.

8,8 millliarder hittil
De ferske tallene fra Skatt øst er oppsiktsvekkende.

- Vi har nå ferdgibehandlet 165 saker, og det viser seg at disse 165 personene tilsammen har unndratt 8,8 milliarder kroner fra beskatning, sier Kristiansen.

Ofte er de endelige beløpene betydelig høyere enn det skatteyteren selv mener.

- Dersom en person tar kontakt for å oppgi én million kroner som er unndratt fra beskatning, så vokser det unndratte beløp til 10 millioner kroner dersom kontoen har eksistert i ti år, forklarer Kristiansen.

Det siste tallet viser at 165 personer som har bedt om skatteamnesti til nå har fått økt sin skattbare formue med 8,8 milliarder og inntektene med totalt 202 millioner kroner. Totalt har 506 personer til nå meldt seg til Skatt øst med skjulte formuer.

For å få skatteamnesti må skattyter frivillig på eget initiativ melde fra til skattekontoret om ikke oppgitte beløp i tidligere selvangivelser, dvs. at det tas kontakt med skattemyndighetene før kontrolltiltak er iverksatt. Amnestiet innebærer at man slipper å betale tilleggsskatt på inntil 60 prosent eller å bli politianmeldt. Skatten man skulle betalt, og renter, må betales. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid.

- Det er formidable beløp som har vært holdt skjult for skattemyndighetene. Mange har skjult formue og inntekter i mange år. Av de 506 sakene vi til nå har fått, gjelder mange av sakene personer som har bankkontoer i Sveits og Luxembourg, henholdsvis 185 og 42. Risikoen ved å skjule bankkontoer i disse to landene er nå betydelig høyere etter at vi fra og med i år har inngått samarbeidsavtaler med dem, sier Kristiansen

Sakene i Skatt øst fordeler seg slik:
Oslo: 333 saker

Akershus: 129 saker

Asker og Bærum: 92 saker

Romerike: 21 saker

Follo: 16 saker

Østfold: 10 saker

Hedmark: 7 saker

Oppland: 6 saker

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.