RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Skjermdump/Faksimile NRK

Skatteslag i partilederdebatten

Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg måtte svare på kritiske spørsmål om egen analyse av formuesskatten.

ARENDAL: Høyrelederen fikk kritiske spørsmål om formueskattens skadelige sider under den første TV-sendte partilederdebatten etter sommeren. Bakgrunnen var en masteroppgave ved NHH som ble omtalt av NRK mandag og slår fast at formuesskatten ikke er så skadelig for bedriftene som Høyre og Frp vil ha det til.

- Jeg har lest rapporten. Egenkapitalen blir mindre fordi man presses til å ta ut mer utbytte. Undersøkelsen bekrefter det vi har sagt, svarte Solberg.

Hun mener skatteregimet fører til systematisk forskjellsbehandling av norske og utenlandske bedriftseiere, men fikk svar på tiltale av Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg.

- Høyresiden svartmaler. Rapporten bekrefter at det er mulig å skape og utvikle arbeidsplasser med dagens formuesskatt. De siste årene har det kommet 200.000 nye arbeidsplasser i privat sektor, og det er satt rekord i etablering av nye bedrifter, sa han.

Hva mener du om kveldens partilederdebatt? Si din mening i kommentarfeltet under!

Kvalitetssikret rapport
SV-leder Audun Lysbakken viser til at masteroppgaven, som er kvalitetssikret av professorer ved Norges Handelshøyskole, er den andre som slår fast at formuesskatten ikke har så store negative følger for bedriftene.

- NHO og NHH er ikke akkurat SVs informasjonsavdeling. Høyre pleier å snakke om at det er viktig å være kunnskapsbasert. Dropp dette forslaget og bruk pengene til andre ting, oppfordret han.

Avbrøt intervju
Tidligere mandag kveld ble høyreleder Solberg intervjuet av NRK om hvorfor hun vil fjerne formueskatten, på tross av funnene i masteroppgaven fra NHH. Mens reporteren stiller et oppfølgingsspørsmål, sier Solberg at lyden er dårlig, og at hun ikke har mer å si om saken. Deretter tar hun av seg øretelefonene og legger fra seg mikrofonen, før hun går.

I hele kveld har det vært storm på Twitter rundt NRKs innslag om formueskatten, og oppfølgingssakene på kanalens nettside. Særlig episoden der høyrelederen avbryter intervjuet har fått mange til å reagere, blant annet Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg.

«Sur @erna_solberg avbryter godt oppfølgingsspørsmål fra @nrk om formuesskatt: Elendig håndtering, og overraskende fra en så erfaren partileder», tvitret han.

Har du bestemt deg for hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat!

- Blir ansvarlig
Under partilederdebatten mandag garanterte KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande at det ikke blir en uansvarlig økonomisk politikk med Erna Solberg som statsminister.

Men Høyre-lederen måtte tåle kritikk for en usosial skatteprofil av Frp-leder Siv Jensen.

- Økte egenandeler i helsevesenet er også økt skatt. Bompenger er også økt skatt. Men det er ikke noen motsetning mellom skattelettelser og velferd. Skattelette er velferd, sa Jensen, som mener det er mange penger å spare på kutt i byråkratiet og lavere innvandring.

Kritiske spørsmål fikk også Jens Stoltenberg, som måtte svare for hvordan det kan ha seg at det tilsynelatende bare er han som har funnet fram til den rette miksen av skattenivå og velferdsytelser.

- Det har iallfall funket veldig bra fram til nå. Arbeidsledigheten er lav, og vi har aldri hatt så mange mennesker i jobb. Doseringen har vært god, og vi bør fortsette med den, sa Stoltenberg.

Han frykter en ny borgerlig regjering vil bruke for mange oljepenger.

- Å bruke for mye for raskt vil gi problemer med rente- og kronekurs. Norske husholdninger har mye gjeld, og renta skal ikke mye opp før mange sliter, sa han.

Duell
NRK-debatten bød også på en statsministerduell mellom Solberg og Stoltenberg. Temperaturen steg da Høyres nye modell for pasientbehandling ble tema.

– Pengene vil bestemme hvem som får behandling først. Og det er forstemmende at dere ikke vet hvor mye en sånn reform vil koste. Dere har ikke engang prøvd å finne ut av det, sa Stoltenberg.

– Det forstemmende er at dere bruker helsekøene på å spare penger, svarte Solberg.

Mulige regjeringskonstellasjoner på borgerlig side ble også tatt opp til debatt. KrF-leder Knut Arild Hareide slo fast at avstanden til Frp er så stor at de to partiene neppe vil sitte sammen i regjering.

– Et blåblått flertall er ikke noe bedre enn et rødgrønt flertall. Jeg er opptatt av et skifte der Trine Skei Grande og jeg bidrar aktivt, sa han.

Lysbakken mente at sentrumspartienes ønsker om å blokkere for Frp i regjering kan sammenlignes med å by opp noen til dans mens man holder for nesen.

– Det blir ikke tango av sånt, sa han.

Frp-leder Siv Jensen kontret med beskyldninger om at SV har levert svake resultater på en rekke områder og slo fast at partiet hennes kommer til å få stort gjennomslag dersom det blir et borgerlig flertall.

– Jeg tror ikke folk er ett øyeblikk i tvil om at jeg kan være tøff i forhandlinger, sa hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere