RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BEKYMRET: – Oppvekst og omsorg står for 70-75 prosent av kommunenes budsjett. Når innstrammingene kommer, er det disse områdene som rammes, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.
BEKYMRET: – Oppvekst og omsorg står for 70-75 prosent av kommunenes budsjett. Når innstrammingene kommer, er det disse områdene som rammes, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB. Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)

Skattesvikt i kommunene på 1,4 milliarder

Sist oppdatert:
Skattesvikten i kommunene ligger an til å bli langt verre enn beregnet, viser tall fra SSB. – Kutt i eldreomsorgen og økning i eiendomsskatt kan bli resultatet, frykter Senterpartiet.

Skatteinntektene til kommunene ligger 1,4 milliarder kroner etter skjema, viser tall fra Statistisk sentralbyrå ifølge Kommunal Rapport.

Om veksten holder seg på samme nivå ut året, vil kommunene ha 2,8 milliarder kroner mindre å rutte med enn budsjettene som er lagt til grunn.

Senterpartiet ser for seg at kommunene vil måtte kutte kraftig i pengebruken, og at det særlig vil gå ut over de store kommunale oppgavene eldreomsorg og skole.

– Oppvekst og omsorg står for 70-75 prosent av kommunenes budsjett. Når innstrammingene kommer, er det disse områdene som rammes, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han tror flere kommuner vil møte utfordringen med å innføre eller sette opp eiendomsskatten.

– Det er den eneste muligheten kommunene har for å øke inntektene, sier han.

Likevel besluttet regjeringen og støttepartiene å tilføre kommunene 1,2 milliarder kroner i årets revidert nasjonalbudsjett fordi inntektssvikten var så stor. Senterpartiet mener regjeringen må kompensere hele skattesvikten. Det kan skje gjennom en nysaldering mot slutten av året eller ved at regjeringen lover å dekke opp for tapet i neste års budsjett.

– Regjeringen må få opp øynene og legge bort prinsippene. Når de har beregnet feil, kan de ikke la grunnleggende tjenester som eldreomsorg og skole lide for det, sier Vedum.

– Denne type prognose er svært usikre. Regjeringen vil ikke lage en ny prognose for kommunenes skatteinngang i 2015 før i nasjonalbudsjettet for 2016, sier statssekretær Jardar Jensen (H).

Senterpartiet mener imidlertid at prognosene må tas på alvor. En lignende utvikling så man i fjor, og da endte svikten i skatteinngangen på 2,7 milliarder kroner for kommunene, påminner Vedum. Han mener det er svært sannsynlig at vi ender på samme nivå i år.

– De offisielle anslagene har vist seg å være for positive. Tallene regjeringen baserer seg på, har vist seg å være feil, både i fjor og i år, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere